Archieffoto Getty

Jager krijgt boete met uitstel voor doodschieten van getrainde papegaai

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de jager die drie jaar geleden een getrainde papegaai had doodgeschoten in Westmalle, veroordeeld tot een boete van 4.000 euro met uitstel voor inbreuken op de dierenwelzijnswet. Zijn wapen werd verbeurd verklaard en hij moet de eigenaar 7.250 euro schadevergoeding betalen.

De ara Rambo was getraind in "free flying". De eigenaar liet hem dagelijks uitvliegen, waarna hij altijd netjes weer terugkwam. Op 29 december 2018 werd de vogel los gelaten op een terrein aan de Sint-Jobbaan in Westmalle, met toestemming van de landbouwer. De gronden zijn echter ook erkend jachtgebied. De jager, die er op duiven kwam schieten, zag de ara vliegen en opende het vuur. 

Ik dacht dat het een exoot was

De jager

"Ik dacht dat het een exoot was. Uitheemse soorten die hier niet thuis horen, mogen worden afgeschoten", luidde zijn verweer. De rechtbank was het daar niet mee eens: ara's komen hier niet in het wild voor, waardoor hij zich er eerst van had moeten vergewissen of het wel geoorloofd was om de vogel neer te schieten en of het niet om iemands huisdier ging, wat in deze zaak duidelijk het geval was.

De rechtbank oordeelde dat de jager onoordeelkundig gebruik had gemaakt van zijn vuurwapen, wat op een gevaarlijke ingesteldheid wees. Anderzijds had hij wel het nodige gedaan om de eigenaar van de papegaai te zoeken, van zodra hij besefte dat hij een huisdier had gedood. Rambo droeg namelijk een harnas en moest dus wel een baasje hebben. De rechtbank hield er rekening mee dat de man, die ook aangedaan was door de feiten, zich meteen bereid had verklaard om de schade te vergoeden, ook al was het nooit tot een vergelijk gekomen. 

Rambo was als een kind voor mij. Op 1 seconde heeft hij hem van mij afgepakt, voor niks

De eigenaar

De beklaagde, die nog een blanco strafblad heeft, werd veroordeeld tot een boete met uitstel. Zijn wapen werd verbeurd verklaard en hij moet het baasje van Rambo 7.250 euro schadevergoeding betalen. Die is er na drie jaar nog altijd het hart van in. "Ik denk niet dat hij beseft hoeveel leed hij ons heeft aangedaan. Ik heb Rambo met de hand groot gebracht. Drie maanden lang ben ik 's nachts om de twee uur opgestaan om hem te voederen. Hij was als een kind voor mij. Op 1 seconde heeft hij hem van mij afgepakt, voor niks", vertelde hij bij de behandeling van de zaak.

Meest gelezen