KBC neemt Bulgaarse bank over en wordt er een van de grootste spelers

KBC neemt voor één miljard euro de Bulgaarse activiteiten over van Raiffeisenbank. Als die fuseren met UBB, de andere Bulgaarse bank van KBC, wordt de Belgische bankverzekeraar er een van de grootste banken.

Bulgarije is een van de kernlanden van KBC, samen met België, Tsjechië, Slovakije en Hongarije. De Belgische bankverzekeraar is er al actief sinds 2007, maar in 2016 versterkte ze er haar positie na de overname van de Bulgaarse bank UBB voor 610 miljoen euro. Nu betaalt ze ruim 1 miljard voor Raiffeisenbank EAD, dat zijn de Bulgaarse activiteiten van het Oostenrijkse Raiffeisenbank. De bank bekleedt de zesde plaats in Bulgarije en beschikt over een netwerk van 122 bankkantoren verspreid over het land, goed voor 2.500 medewerkers en 635.000 klanten.

KBC wil UBB laten fuseren met Raiffeisenbank Bulgaria, waardoor die nieuwe bank qua activa een marktaandeel van 18 procent zal behalen (tegenover 10,3 procent voor UBB vandaag). KBC verdubbelt bijna haar voetafdruk in Bulgarije en zit de twee grootste Bulgaarse banken - met een marktaandeel van 19,8 procent en 19,4 procent - op de hielen.

In absolute cijfers betekenen de Bulgaarse activiteiten nog niet zoveel voor KBC. In het derde kwartaal leverde Bulgarije een nettowinst op van 33 miljoen euro. Ter vergelijking: België en Tsjechië waren goed voor een nettowinst van 609 en 209 miljoen euro op.

Meest gelezen