Landbouwers uit Appelterre vrijgesproken voor dierenmishandeling

De rechtbank in Dendermonde heeft een vader en zijn zoon, allebei landbouwer in Appelterre bij Ninove, vrijgesproken van dierenmishandeling. De landbouwers hadden tot 2 keer toe een rund voortgesleept met een tractor.  Dierenrechtenorganisaties Gaia en Animal Rights, die zich burgerlijke partij hadden gesteld in de zaak, zijn teleurgesteld over het vonnis.

De landbouwers kregen vorig jaar een proces verbaal omdat ze op een ruwe manier een koe uit de modder hadden getrokken. Op een wei in Geraardsbergen was de drachtige koe in de Dender gesukkeld. De brandweer kwam ter plaatse om het dier er te helpen uithalen, maar de landbouwers wilden het liever zelf doen. Ze sleepten de koe met een touw en de tractor op het droge. 

Eerder hadden omstaanders de politie verwittigd toen de landbouwer en zijn zoon een stier versleepten met de tractor. Nadat het dier door zijn poten was gezakt, werd hij nog meters verder meegetrokken. Dierenrechtenorganisaties Gaia en Animal Rights hadden zich burgerlijke partij gesteld in de rechtszaak daarover. De rechter in Dendermonde heeft de landbouwers vrijgesproken.

Veroordeeld op sociale media

De advocaat van de landbouwers vindt dat zijn cliënten ondanks de vrijspraak al veroordeeld waren op de sociale media. Ze kregen volgens de advocaat allerlei verwijten naar het hoofd geslingerd en zelfs doodsbedreigingen. 

De dierenrechtenorganisaties reageren ontgoocheld op de uitspraak. Ook het parket vond dat er sprake was van dierenmishandeling, maar de rechter besliste dus anders. De dierenrechtenorganisaties willen nu het vonnis bestuderen en bekijken of ze beroep aantekenen. 

kasto80

Meest gelezen