(archiefbeeld uit Gent)

Antwerpen, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen overwegen strengere maatregelen áls Overlegcomité niet ver genoeg gaat

De gouverneurs van Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen overwegen extra coronamaatregelen als de beslissingen van het Overlegcomité van woensdag niet ver genoeg gaan om de vierde golf van de coronacrisis in te dijken. Hiermee leggen ze extra druk op de schouders van de verschillende regeringen van ons land die de knopen moeten doorhakken.

De gouverneurs van de provincies Antwerpen, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen zijn bereid om extra maatregelen te nemen indien de beslissingen van het Overlegcomité niet ver genoeg gaan. In alle drie de provincies wordt nagedacht over de uitbreiding van de mondmaskerplicht, in Antwerpen bekijkt men ook het verplicht telewerken. Ook de evenementen liggen opnieuw onder vuur, gaande van de uitbreiding van het gebruik van de coronapas tot strengere controles op het gebruik ervan.

Antwerpen

Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx denkt eraan om de mondmaskerplicht voor kinderen in het derde en vierde leerjaar in te voeren.  Dat zei ze vanochtend in "Start je dag" bij Radio 2 Antwerpen. "De coronacijfers gaan pijlsnel de hoogte in. In sommige gemeenten in de provincie Antwerpen is het aantal coronabesmettingen op twee weken tijd, verviervoudigd, vooral in de Kempense gemeenten dan", aldus Berx. In heel de provincie zijn er maar drie gemeenten waar de cijfers verbeterd zijn. In andere gemeenten zijn de cijfers verviervoudigd.

In Frankrijk en Spanje dragen kinderen al vanaf het eerste leerjaar een mondmasker
Cathy Berx, gouverneur Antwerpen
Cathy Berx (archieffoto)

"Ik heb er gisteren de adviezen van Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie op nagelezen. Daarin staat geen mondmaskerplicht onder de 5 jaar. Maar voor kinderen tussen 5 en 11 jaar zijn mondmaskers bij zeer hoge viruscirculatie aangewezen. In Italië, Frankrijk en Spanje dragen kinderen zelfs al vanaf het eerste leerjaar een mondmasker, ze gaan daar erg creatief mee om. Het is de bedoeling om de kinderen absoluut op school te houden maar besmettingen te vermijden", zegt Berx.

Beluister hier het volledige gesprek met Cathy Berx in "Start je dag" bij Radio 2 Antwerpen:

Om de crisis in te tomen is het absoluut belangrijk dat de contacten worden beperkt en dat het dragen van een mondmasker weer verplicht wordt. Het is niet het een of het ander, maar het een én het ander. De handhaving van de maatregelen is ook belangrijk, maar wordt ook problematisch met een absenteïsme van 11 procent bij de politie. 

Morgen vindt de wekelijkse vergadering van de provinciale crisiscel plaats. Niet alleen de mondmaskerplicht voor kinderen vanaf 9 jaar, maar ook het verplicht thuiswerken zal er op tafel liggen. "Het is ook niet het moment om bedrijfsfeestjes te organiseren", voegt de gouverneur eraan toe. Of het wel verstandig is om de kerstmarkt te laten doorgaan in Antwerpen? Daarop wil de gouverneur niet anticiperen. Ze benadrukt nogmaals het belang van afstand houden, mondmaskers dragen en ventileren.

Berx  geeft aan geen beslissingen te zullen nemen voor het Overlegcomité, maar zegt wel dat Antwerpen bereid is strengere maatregelen te nemen, indien dat nodig is.

In "De afspraak" legt Berx uit dat de situatie in de provincie Antwerpen heel slecht is en dat bijkomende maatregelen misschien nodig zijn:

Videospeler inladen...

West-Vlaanderen

Hetzelfde verhaal horen we bij Carl Decaluwé, de gouverneur van West-Vlaanderen, waar de cijfers sterker stijgen dan in eender welke provincie: "We zitten met een stijging van 67 procent ten opzichte van vorige week, dat is het hoogst sinds de uitbraak van de coronacrisis", aldus Decaluwé in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Vorige week hebben we de ziekenhuizen opgeschaald en ondertussen liggen ze opnieuw vol, dat is toch ongezien."

We kunnen niet blijven maatregelen nemen, die dan niet worden gecontroleerd
Carl Decaluwé, gouverneur West-Vlaanderen
Carl Decaluwé (archieffoto)

De gouverneur wil dan ook woensdag drastische beslissingen zien van het Overlegcomité. Indien dat niet gebeurt zal West-Vlaanderen zelf strengere maatregelen invoeren, in de eerste plaats denkt hij daarbij aan uitbreiding van de mondmaskerplicht, zowel binnen als buiten. De gouverneur pleit ook voor een betere handhaving van de coronamaatregelen. "We kunnen niet blijven maatregelen nemen die niet worden gecontroleerd of toegepast", besluit Decaluwé.

De kerstmarkten die er binnenkort aankomen, moeten volgens de gouverneur kunnen plaatsvinden, maar dan wel met de nodige maatregelen, zoals dat ook tijdens vorige golven van de crisis het geval was. "Dat kan gaan van verschillende in- en uitgangen over mondmaskers tot beperkingen in het aantal bezoekers. Taferelen zoals we die zagen op het Lichtfestival in Gent, moeten we vermijden."

Beluister hier het volledige gesprek met Carl Decaluwé in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Oost-Vlaanderen

Ook in Oost-Vlaanderen worden bijkomende maatregelen voorbereid om de vierde golf van het coronavirus te bedwingen. Indien nodig zal het Covid Safe Ticket er uitgebreid worden naar alle evenementen. Net als in Antwerpen en West-Vlaanderen wordt in Oost-Vlaanderen ook nagedacht over de uitbreiding van de mondmaskerplicht.

De bijkomende maatregelen worden nog bestudeerd en Carina Van Cauter, gouverneur van Oost-Vlaanderen, wil geen stappen zetten voor de beslissingen van het Overlegcomité bekend zijn. Indien eventuele maatregelen van het Overlegcomité echter niet volstaan om de toename van het aantal besmettingen te verminderen, kan de gouverneur alsnog beslissen om bijkomende maatregelen te nemen.

Carina Van Cauter (archieffoto)

Op die manier wil de gouverneur, op vraag van de burgemeesters, een zekere uniformiteit in de maatregelen behouden die in de provincie gelden. Haar kabinet bestudeert op dit moment de opties en heeft advies ingewonnen over de beste aanpak op provinciaal niveau. Van Cauter, die tot voor kort zelf in het Vlaams Parlement zat voor Open VLD, de partij van premier Alexander De Croo, benadrukt wel dat ze de voorkeur geeft aan een aanpak op hoger niveau. 

Meest gelezen