Jens Stoltenberg (archieffoto)
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

NAVO waarschuwt Rusland wegens troepenversterking aan grens met Oekraïne, Berlijn en Parijs spreken dreigende taal

De NAVO waarschuwt Rusland tegen "elke verdere provocatie of agressie" aan de grens met Oekraïne. Rusland zou daar 100.000 militairen hebben verzameld. Ook Duitsland en Frankrijk waarschuwen Rusland voor "zwaarwegende gevolgen" als het Oekraïne zou aanvallen. 

"De voorbije weken zagen we grote en ongewone concentraties van Russische strijdkrachten aan de Oekraïense grens", zei Stoltenberg op een persconferentie in Brussel, waarbij ook de Oekraïense buitenlandminister Dmytro Koeleba aanwezig was. Meer provocaties of agressie zouden zorgwekkend zijn, zei Stoltenberg, die eraan toevoegde dat de NAVO de situatie van "zeer nabij" monitort. 

Koeleba zei dat een goede coördinatie nu belangrijk is om Rusland af te schrikken. Hoe hoog de prijs van afschrikking ook moge zijn, die van een conflict is nog hoger, zei de bewindsman.

Sinds 2014 staan delen van de oostelijke Oekraïense regio's Loehansk en Donetsk, het Donetsbekken met andere woorden, onder controle van door Rusland gesteunde separatisten. Moskou reageerde de voorbije weken op gelijkaardige beschuldigingen dat het zijn troepen kan verplaatsen op het eigen grondgebied zoals het dat wil. De Russen ergeren zich ook aan militaire oefeningen van de NAVO in de Zwarte Zee en noemen dat "een provocatie". 

De voorbije weken zou Rusland 100.000 militairen hebben samengetrokken vlakbij de grens van Oekraïne. Dat zou onder meer het geval zijn op het in 2014 bezette schiereiland Krim en langs de oostgrens nabij Loehansk en Donetsk. Begin dit jaar had Rusland ook al eens veel troepen samengetrokken in dat gebied, maar die zijn nadien verdwenen. Opvallend is dat de crisis rond Oekraïne gelijktijdig komt met een ander oost-west-conflict, dat tussen de Europese Unie en Wit-Rusland, een bondgenoot van Rusland. Wit-Rusland zou duizenden migranten en vluchtelingen uit het Midden-Oosten dwingen om de grens met EU-lidstaat Polen over te steken uit wraak voor westerse sancties tegen het regime in Minsk.

Volgens Polen tonen deze beelden hoe een Wit-Russische militair zou proberen om het grenshek door te knippen, naar verluidt om de vluchtelingen doorgang tot Polen te geven: (Het journaal, 16/11/21)

Videospeler inladen...

Dreigende taal

Dat Rusland troepen samentrekt aan de Oekraïense grens baart ook Frankrijk en Duitsland grote zorgen. De regering in Moskou moet zich inhouden en openheid van zaken geven over de troepenopbouw in de grensstreek, eisen Berlijn en Parijs. Ze waarschuwen tegen "elke nieuwe poging" om inbreuk te maken op het gezag van Kiev over zijn grondgebied.

De Duitse en Franse ministers van Buitenlandse Zaken hebben hun Oekraïense collega vandaag nog eens verzekerd dat ze "pal staan voor de onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit" van zijn land. Ook Charles Michel, de voorzitter van de regeringsleiders van de Europese Unie (EU), bezweert dat de band tussen EU en Oekraïne "niet zal wankelen".

Meest gelezen