Ricardo Smit

Nederlandse erfgoedvereniging draagt polderdorp Doel voor als meest bedreigde erfgoedplaats van Europa

Een Nederlandse erfgoedvereniging draagt het Vlaamse dorp Doel voor als meest bedreigd erfgoed in het “7 Most Endangered Programme” van Europa Nostra. Die Europese organisatie brengt bedreigde monumenten en plaatsen in kaart en zoekt middelen om ze een toekomst te geven. Volgend jaar weten we of Doel echt als bedreigd erfgoed wordt erkend. "Het is niet iets om trots op te zijn."

Hoe komt de Nederlandse erfgoedvereniging Bond Heemschut erbij om Doel op een lijst te zetten van meest bedreigde plaatsen in Europa? "Om 2 redenen", weet Karel Loeff van Bond Heemschut. "Een eerste reden is de historische ligging van het polderdorp tussen Nederland en Vlaanderen. Statutair behoort het niet tot ons gebied, maar er zijn wel veel Nederlandse invloeden herkenbaar in de polderaanleg. Een tweede reden is dat er in Vlaanderen geen gelijkaardige organisatie is zoals de onze die erfgoedvrijwilligers ondersteunt. In Doel vonden we enthousiaste mensen en die willen we steunen om te vermijden dat Doel anders zou verdwijnen." 

Het is een shame, je wil niet op die lijst staan, want je zou er zelf iets moeten aan doen
Karel Loeff, Bond Heemschut

Niet om fier op te zijn

Europa Nostra is een Europese organisatie die zich inzet voor het behoud van erfgoed over heel Europa, legt Loeff uit. Op die lijst staan is niet om fier op te zijn. "Het is 'een shame' kan je zeggen, want het betekent dat er echt iets aan de hand is. Dat is iets wat landen niet willen." 

Maar er is ook een goede kant aan, want de Europese vereniging wil dat bedreigde erfgoed ook redden. "Europa Nostra heeft contacten bij de investeringsbank en de politiek en kan zo de overheden financieel helpen om er iets aan te doen. Dus, je wil niet op de lijst staan, maar als het zover is word je geholpen om het aan te pakken. We hopen dat de Vlaamse overheid dat ook wil", lacht Karel Loeff.

Uitsluitsel volgend jaar

De erfgoedvereniging droeg niet alleen Doel voor, maar ook een plaats bij Den Bosch in Nederland. "In december maakt Europa Nostra een shortlist van de genomineerden en volgend jaar wordt bekend gemaakt of Doel tot die 7 meest bedreigde sites behoort."

Meest gelezen