Radio 2

Nieuw gesloten centrum in Steenokkerzeel, maar burgemeester is niet op hoogte

In Steenokkerzeel komt een nieuw gesloten centrum. Alleen, burgemeester Kurt Ryon (Klaver-N-VA) van de gemeente is daar zelf niet van op de hoogte. Steenokkerzeel telt al drie asielcentra, en daar komt nu een vierde bij. Ryon reageert verbaasd en verontwaardigd op de beslissing. 

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft beslist dat er een nieuw gesloten centrum komt in Steenokkerzeel. Een gesloten centrum waar uitgeprocedeerde asielzoekers opgevangen worden voor ze naar hun land terugkeren. Vreemd genoeg is burgemeester Kurt Ryon daar niet van op de hoogte. Hij is dan ook verontwaardigd dat de staatssecretaris niets liet weten. "Ik heb dit moeten vernemen via de pers. Ik denk dat de minister eerst de beleefdheid moet hebben om met de gastheer te komen praten. Er staat niets tegenover die beslissing. Alle zorgen en middelen vallen op onze nek. En dat kunnen we als gemeente niet dragen."

We zijn de enige gemeente in België met vier centra. Maar dat kunnen we niet dragen 

Kurt Ryon - Burgemeester van Steenokkerzeel

De burgemeester begrijpt waarom de keuze is gevallen op Steenokkerzeel maar wil er graag een kanttekening bij maken. "Ik snap dat we goed gelegen zijn voor een asielcentrum. Maar we zijn niet de enige gemeente die naast de luchthaven van Zaventem ligt. Momenteel zijn we de enige gemeente in heel België met vier asielcentra. Dat komt allemaal bij onze politiediensten terecht. Daar moet budget en manschappen tegenover staan. Er moet dus  eerst een gespek komen met de minister voor er een vierde centrum opengaat."

Reactie staatssecretaris Mahdi

Staatssecretaris Sammy Mahdi begrijpt de reactie van de burgemeester niet. "Die terreinen zijn al lang geleden aangekocht, dat plan komt dus niet uit de lucht gevallen. Ik hoop vooral dat we goed kunnen samenwerken want we hebben die gesloten centra écht nodig om mensen terug te sturen naar het land van herkomst. Dat moet goed omkaderd worden, en daar hebben we de lokale besturen voor nodig. Die gesprekken zullen dus zeker volgen."

In Steenokkerzeel bestaan al twee terugkeercentra en hebben ze ook een open asielcentrum. Daarnaast komen ook extra plaatsen bij in de bestaande gesloten asielcentra. 

Meest gelezen