BEKIJK - Misnoegde agenten fluiten koningspaar uit tijdens Te Deum: eerste van een reeks politieacties 

Op het Te Deum naar aanleiding van koningsdag zijn koning Albert, koningin Paola en ook prins Laurent bij aankomst uitgefloten door een honderdtal boze politieagenten.  Die zijn misnoegd over de stukgelopen loononderhandelingen. Het is de eerste in een reeks acties die twee maanden zullen duren en "dag na dag erger worden", klinkt het bij de politievakbonden. 

 De vakbonden bij de politie gaan vanaf vandaag actie voeren en dat twee maanden lang. "Vandaag is een soort kick-off en zullen we al zichtbaar zijn", zo vertelt Carlo Medo, voorzitter van de politievakbond NSPV. De onderhandelingen over loonsverhogingen zitten vast en ook tegen de herziening van de eindeloopbaanregeling bij de politie wordt geprotesteerd. Ook over een gebrek aan middelen voor de politiediensten is er onvrede. 

Te Deum

Eén van de eerste zichtbare acties was die op het Te Deum vanmorgen op koningsdag. Daar uitten zo'n 100 agenten hun ongenoegen. Er klonk boegeroep, sirenes loeiden en er werd met vakbondsvlaggen gewapperd. Wanneer koning Albert en koningin Paola toekwamen, werden ze uitgefloten. Prins Laurent werd door de agenten op dezelfde manier onthaald. 

Bij aankomst aan het Te Deum worden koning Albert en koningin Paola uitgefloten door een honderdtal agenten.

Videospeler inladen...

"Dit is nog maar het begin", klinkt het bij de politievakbonden. Ze spreken over wegblokkades, verkeerscontroles en stiptheidsacties. Maar er is nog veel meer waarover ze voorlopig nog niet willen communiceren. "We doen geen uitspraak over de data en de strategie die erachter zit. Maar alle vakbonden staan op dezelfde lijn en de actiebereidheid is enorm groot", gaat Medo verder. 

Wij zullen ervoor zorgen dat het land de politiemedewerkers goed gehoord heeft 

Carlo Medo - Voorzitter van de politievakbond NSPV

Acties zullen in stijgende lijn gaan

"Als de overheid niet aan de onderhandelingstafel wil komen met deftige voorstellen, dan zullen die acties crescendo gaan. Wij zullen ervoor zorgen dat het land de politiemedewerkers goed gehoord heeft en dat we eindelijk eens een keer met de overheid aan tafel kunnen zitten om over deftige zaken te praten", aldus Medo. 

Vlak voor de herfstvakantie organiseerde de federale politie al stiptheidsacties op Brussels Airport.  Dat leidde toen tot veel vertragingen. Een 100-tal mensen misten hun vlucht, zo'n 25 vluchten vertrokken met vertraging. 

Meest gelezen