Sint-Hubertusviering in Waregem: "Draait hier vooral rond traditie en folklore, niet meer de jacht"

Zo’n 150 paarden en tientallen honden ontvingen de zegen van pastoor-deken Henk Laridon tijdens de Sint-Hubertusviering in Waregem. Vroeger werd de plechtigheid ingezet met een vroege jachtpartij. Tegenwoordig houden de ruiters een gewone ochtendwandeling door veld en bos. Traditie en folklore zijn nog sterk aanwezig, maar de jacht zelf is in Waregem naar de achtergrond geschoven.  

In oktober en in november worden op heel wat plaatsen in Vlaanderen Sint-Hubertusvieringen gehouden. Traditioneel betekent de viering het begin van het jachtseizoen en vragen jagers en ruiters de zegen van hun patroonheilige Sint-Hubertus. De eeuwenlange vaste rituelen zoals de eucharistieviering, de jachthoorns, de dierenzegening en het Sint-Hubertusbrood dat wordt uitgedeeld, zijn grotendeels gebleven. De jacht zelf leeft vooral verder in de verhalen.

Ze jagen nog wel, maar dan op de katten in onze tuin!

baasje van twee Jack Russels

“Het is de eerste keer dat we hier komen met onze 2 Jack Russels. Onze hondjes zijn zeer sociaal. De vossenjacht waarvoor ze vroeger werden opgeleid, zullen ze nooit meemaken. Ze jagen nog wel, maar dan op de katten in onze tuin”, zegt hun baasje met een kwinkslag. Ondertussen klinken de brallerige jachthoorns over het Waregemse marktplein. “In de tijd van Lodewijk XIV werden de jachthoorns ook al gebruikt, je zou ze de gsm van die tijd kunnen noemen. Want ze geven informatie over het wild dat door een bos of veld loopt en welke richting ze uitgaan”, vertelt Bernard Steverlinck, lid van het jachthoornensemble Rallye Ypara. Na de plechtigheid op de Waregemse markt werd toch nog een jachtexpeditie opgezet, maar dan naar een lekkere aperitief en een stevige maaltijd op het sportcentrum aan de Gaverbeek.

De jachthoorn was de gsm van die tijd

Bernard Steverlinck, jachthoornblazer

Meest gelezen