Foto: Radio 2
MARNIK AERTS

Gekantelde tankwagen met stikstof veroorzaakt ongerustheid in Lier 

Gisterenavond was een tankwagen met stikstof gekanteld op de Scheldelaan in de Antwerpse haven. Dat heeft vanmorgen voor ongerustheid gezorgd in Lier, want de takelfirma had de tankwagen met stikstof afgelopen nacht geparkeerd langs de ring in Lier. Hoewel de Antwerpse brandweer het stikstof gecontroleerd had vrijgelaten, bleek er toch nog een beetje stikstof in de tank te zitten. Ongeruste voorbijgangers verwittigden de brandweer. 

In het Antwerpse havengebied is rond 18.30 uur gisterenavond een tankwagen met stikstof gekanteld. Dat gebeurde hoogte van kaai 913, bijna aan de grens met Nederland. De tankwagen is niet lekgeslagen bij het ongeval, maar de Scheldelaan bleef toch enkele uren afgesloten.

Afgelopen nacht parkeerde de takelfirma de aanhangwagen met stikstof langs de ring in Lier. Omdat de temperatuur van de buitenlucht deze voormiddag begon te stijgen ging een overdrukklep van de tankwagen open en kwam er opnieuw stikstof vrij in de lucht. Dat gaf een witte wolk. Ongeruste passanten verwittigden de hulpdiensten.

De brandweer heeft metingen uitgevoerd en er was geen gevaar voor de omgeving. Eén rijstrook van de ring rond Lier werd afgesloten zodat de hulpdiensten veilig kunnen werken. De aanhangwagen met stikstof wordt overgebracht naar een verlaten terrein waar het stikstof op een gecontroleerde manier kan worden afgelaten. De ring rond Lier wordt nu terug volledig opengesteld.

"Het stikstof moet gecontroleerd vrijgelaten worden", zegt Jasmien O van brandweerzone Antwerpen. "Om gevaarlijke situaties te vermijden, moet de druk er stelselmatig afgehaald worden. Met zo'n gevaarlijke stof aan boord, is er altijd een risico dat ze ontploffen of dat er andere gevaarlijke situaties ontstaan."

De chauffeur raakte volgens de brandweer niet gewond. Er waren ook geen andere voertuigen bij het ongeval betrokken.

Meest gelezen