Oktober 2021 was warmste ooit op noordelijk halfrond, zegt Amerikaans meteorologisch instituut NOAA

Vorige maand was de warmste oktober gemeten op het noordelijk halfrond sinds 1880, het jaar waarin de temperatuurmetingen begonnen. Dat heeft het Amerikaans meteorologisch instituut NOAA bekendgemaakt.

De gemiddelde temperatuur vorige maand overschreed de gemeten temperatuur van oktober 2019, het vorige record, met 0,11 graden Celsius.

Wereldwijd, met het zuidelijk halfrond er dus bij gerekend, was het de op drie na warmste oktober ooit. De gemiddelde temperatuur over land en oceaan lag 0,89 graden Celsius boven het 20-eeuwse gemiddelde van 14 graden Celsius. Alleen de oktobermaanden van 2015, 2018 en 2019 waren wereldwijd warmer. 

Eind oktober kondigde de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) aan dat volgens voorlopige metingen 2021 waarschijnlijk niet zo warm is als de afgelopen drie jaar, maar dat de opwarmingstrend op lange termijn niet is veranderd. Toch zal 2021 volgens het NOAA een van de warmste tien jaar zijn sinds het begin van de metingen.

Meest gelezen