HANS PUT

Week van de pleegzorg: "We zoeken voor elke kind een goede match"

Pleegzorg Limburg is nog voor 87 kinderen op zoek naar een pleeggezin. De organisatie doet in deze 'week van de pleegzorg' een oproep naar gezinnen die voor korte of lange tijd een kind willen opvangen.

Bij de start van de 'week van de pleegzorg' benadrukt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) dat ondanks de 1.000 pleeggezinnen in Limburg er nog altijd 87 Limburgse kinderen op zoek zijn naar een plaats in een pleeggezin. 

Je kan pleegezin zijn in het weekend of permanent. Je kan pleegouder zijn van een heel jong kind, maar evengoed van een tiener of een volwassene met een beperking. “Vroeger was de lijn tussen adoptie en pleeggezin heel strikt, in de toekomst zou ik die graag wat meer zien vervagen", zeg Beke. "Beleidsmatig zou ik de pleegzorg in de volgende jaren verder willen uitbouwen, want er is nog veel nood aan opvang.”  

Pleegouders

Brenda en Danny uit Tessenderlo zijn pleegouder van een jongen. Zelf hebben ze een zoontje van 3 jaar. “In het begin vroeg Finn wel eens wanneer onze pleegzoon terug naar huis ging. Maar ondertussen spelen ze samen en maken ze samen ruzie als twee biologische broertjes én kunnen ze niet zonder mekaar.” Danny en Brenda besloten om pleegouder te worden omdat er veel kinderen zijn die nood hebben aan een stabiele thuis. Ze besloten om via pleegzorg te helpen.

Omdat we allemaal goed overeen komen, zal de jongen ook nooit hoeven te kiezen tussen zijn biologische en zijn pleegouders

Brenda, pleegmoeder

“De mama van ons pleegzoontje komt wekelijks op bezoek en maakt ondertussen deel uit van onze familie”, vertelt Brenda. "Omdat we allemaal goed overeen komen, zal de jongen ook nooit hoeven te kiezen tussen zijn biologische en zijn pleegouders. Danny is inmiddels ook peter geworden van het jongetje, wat er op wijst dat de biologische ouders ook later nog contact willen houden, als de jongen terug naar huis keert.

(Lees  verder onder de foto)

HANS PUT

“In dit proces heeft Pleegzorg ons goed begeleid", gaat Brenda verder. "Zowel in de stap om pleeggezin te worden als nu, nu we pleegouders zijn. Niks is snel snel gegaan en we hebben over alles ons zegje mogen doen. Dus wij zijn tevreden pleegouders.”

De vraag naar pleegouders blijft groot. In Limburg zijn er ongeveer 1.000 gezinnen die een pleegkind opvangen. En toch zijn er in Limburg nog 87 kinderen die een plaats nodig hebben. "De nood blijft hoog, dus we blijven zoeken, naar gezinnen en naar de juiste match.", klinkt het.

Meest gelezen