Radio 2

Afvalverwerker Galloo uit Menen installeert automatisch blussysteem

Omdat ze meer en meer te maken krijgen met branden heeft het afvalverwerkingsbedrijf Galloo uit Menen geïnvesteerd in een automatisch blussysteem. De branden worden vaak veroorzaakt door batterijen die in het afval terechtkomen. Het is de bedoeling dat die apart worden ingezameld, maar dat gebeurt door het stijgend aantal ervan, niet altijd even goed. 

Galloo investeerde in een camera die gekoppeld is aan een automatisch blussysteem. Die zal 24/7 een bepaalde zone monitoren. Wanneer de temperatuur in de afvalberg een bepaalde temperatuur overschrijdt, treedt het blussysteem automatisch in werking.

Er zijn steeds meer lithiumbatterijen in de handel en dus belanden er ook steeds meer bij het schroot. Een correcte inzameling is van cruciaal belang.

Jasper Torreele, Galloo

Het systeem dient vooral om branden veroorzaakt door lithiumbatterijen te blussen. “Dat is momenteel een groot probleem in onze sector”, vertelt Jasper Torreele van Galloo. “Er zijn steeds meer lithiumbatterijen in de handel en dus belanden er ook steeds meer bij het schroot. Op zich zijn die batterijen niet schadelijk wanneer ze apart worden ingezameld. Maar als ze in het schroot belanden en beschadigd geraken, door bijvoorbeeld manipulatie met een kraan of bulldozer, ontstaat er een chemische reactie die kan leiden tot brand”. Lithiumbatterijen vind je in steeds meer apparaten: van e-bikes, e-steps, smartphones tot in het kleinste speelgoed.

1.200 liter water per minuut

Het gaat voorlopig nog om een proefopstelling, met een kostprijs van 60.000 euro. Het systeem komt uit Duitsland en de pomp heeft een debiet van 1.200 liter per minuut. Als het goed blijkt te werken, zal het bedrijf uit Menen er meerdere aankopen. “Maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen”, besluit Torreele, “dus een correcte inzameling is nog altijd van cruciaal belang.”

Meest gelezen