Kogel is door de kerk: gunstiger belastingtarief voor Belgische topatleten

Belgische atleten zullen voortaan minder belastingen moeten betalen op winstpremies die ze behaald hebben na topprestaties, bijvoorbeeld op de Olympische Spelen. Vandaag betalen de atleten nog het normale tarief van 50 procent, maar volgens de nieuwe regeling zullen ze nog slechts 16,5 procent belasting moeten betalen op winstpremies tot 50.040 euro bruto.

In september kondigde minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) al aan dat hij een wettelijk kader zou opstellen voor de fiscale behandeling van premies en prijzengeld van Belgische topatleten. Na de Olympische Spelen was er ophef ontstaan over de heffingen die Belgische sporters moesten betalen op het prijzengeld dat ze gewonnen hadden. 

Bij de vorige Olympische Spelen in Londen en Rio moesten de Belgische atleten die in de prijzen waren gevallen geen belastingen betalen op hun premies. Maar voor de atleten die deelnamen aan de Spelen in Tokio, afgelopen zomer, werd die regeling niet toegepast. Minister Van Peteghem wilde wel een wettelijk kader uitwerken om de atleten toch tegemoet te komen.

Gunstig fiscaal tarief

De uiteindelijke oplossing blijkt een gunstig fiscaal tarief te zijn. Belgische atleten die uitzonderlijke prestaties leveren op de Olympsiche of Paralympische Spelen, maar ook op Europese of wereldkampioenschappen, zullen voortaan maar 16,5 procent belastingen moeten betalen op winstpremies tot en met 50.040 euro bruto. Vandaag betalen atleten nog het normale tarief van 50 procent.

De Olympische Spelen in Tokio waren zeer succesvol voor de Belgische delegatie. Onze atleten sleepten 26 top acht-plaatsen in de wacht. Zeven daarvan waren medailles. De premies bedragen daardoor in totaal 571.500 euro.

Een gouden medaille leverde in Tokio 50.000 euro op (12.500 per atleet in teamsporten zoals hockey). Een zilveren en een bronzen medaille brachten respectievelijk 30.000 en 20.000 euro op. Met een achtste plaats kon tot 5.000 euro verdiend worden. De premies worden gefinancierd door de Nationale Loterij van ons land.

Duidelijkheid voor Belgische atleten

"De prestaties van onze Belgische atleten inspireren het hele land", klinkt het bij minister Van Peteghem. "Wanneer zij medailles winnen en winstpremies verdienen, is het dan ook normaal dat we hen duidelijkheid bieden over hoe deze fiscaal worden behandeld."

Van Peteghem besliste om slechts één regeling, één duidelijk tarief, door te voeren. "Het zou bijzonder ongepast zijn dat de minister van Financiën met een duim omhoog of omlaag zou beslissen welke prestaties van sporters uitzonderlijk genoeg zijn voor een gunstig regime. Daarom werkten we aan een duidelijk kader met één tarief."

Het bijzondere gunsttarief zal weliswaar enkel gelden voor de premies die worden toegekend door nationale of internationale sportfederaties, Nationale Olympische Comités, openbare machten of openbare instellingen zonder winstoogmerk. De gouden medaille van Nina Derwael op de Olympische Spelen in Tokio valt dus volledig onder de nieuwe regeling.

Meest gelezen