Facebook Monique Van den Abbeel

Blinde Monique uit Brugge wint Lion-Francoutprijs: "Ik mag, net als iedereen, mijn kansen grijpen"

Monique Van den Abbeel uit Brugge heeft de Lion-Francoutprijs gewonnen. Die wordt jaarlijks uitgereikt aan een blinde die de nadelen van zijn of haar handicap overwint. Monique, die sinds haar elfde volledig blind is schreef een boek, heeft een YouTubekanaal en een website. Ze geeft daarnaast ook lezingen, werkte mee aan theatervoorstellingen en geeft mediabedrijven advies over hoe ze mensen met een beperking op een respectvolle manier in beeld kunnen brengen.

Monique is ook bekend als de vrouw die het eerste blindengeleidepaardje van Europa had.  “De erkenning die ik nu krijg doet mij enorm veel deugd”, vertelt Monique Van den Abbeel. “Het geeft me een enorme boost om door te gaan met wat ik bezig ben. Het toont toch dat wat ik doe in goede aarde valt. En dat ik ook gewoon, net als iedereen, mijn kansen mag grijpen om mijn eigen dromen en wensen te gaan neerzetten”. Doorgaan zal Monique zeker, want er komt alvast een tweede boek aan.

Vaak zien mensen eerst je probleem en pas wanneer ze de moeite doen om een babbeltje met je te slaan, ontdekken ze de echte vrouw.

Monique Van den Abbeel, winnares Lion-Francoutprijs 2021

Monique heeft al sinds haar geboorte ernstige gezichtsproblemen. Sinds haar elfde is ze volledig blind. Dat hield haar niet tegen om te studeren, al jong alleen te gaan wonen en mama te worden.

Zoon verwennen met geldprijs

Aan de Lion-Francoutprijs hangt een mooie geldsom van 25.000 euro. “Ik ga daar eerst mijn zoon en mezelf eens mee verwennen. Die jongen is ook vaak meegenomen in allerlei publicaties zonder dat hij daar zelf om gevraagd heeft. Ik wil hem bedanken om mee te gaan in alles wat zijn moeder uitspookt”. Ook met de rest van de geldprijs weet Monique wat gedaan. Zo werd haar one-womanshow, samen met Lieven Debrauwer, gedwarsboomd door corona en die wil ze nu terug op de rails krijgen in de vorm van een aantal filmpjes.

"Durf eens op een andere manier te kijken naar mensen"

Met al haar activiteiten hoopt Monique ook een boodschap mee te kunnen geven: “Vaak zien mensen eerst je probleem en pas wanneer ze de moeite doen om een babbeltje met je te slaan, ontdekken ze de echte vrouw. Zo worden er vaak blokkades opgetrokken die geen blokkades moeten zijn. Mijn boodschap is: durf op een andere manier naar mensen kijken, los van een beperking.”

De Lion-Francoutprijs werd in 1978 opgericht door Joseph Lion ter nagedachtenis aan zijn vrouw Constance Francout. 

Meest gelezen