Radio 2

Karls Containercup om mensen aan te moedigen zich vroeg te laten testen op darmkanker

Karl Vermeulen uit Staden verloor 2 jaar geleden de strijd tegen darmkanker. Zijn familie en vrienden organiseren nu "Karls Containercup", een sportieve zevenkamp naar het voorbeeld van het populaire tv-programma. Het is een eerbetoon aan Karl, maar de familie hoopt ook mensen te kunnen aanzetten om de stoelgangtest van de Vlaamse overheid te doen en de overheid te overtuigen om die test al vroeger aan te bieden.

“Omdat darmkanker te genezen valt als je er vroeg genoeg bij bent, is het zo belangrijk om je te laten testen”, vertelt Karls dochter Janne Vermeulen. “Er is een bevolkingsonderzoek dat nu doorgaat vanaf 50 jaar. Had mijn papa dat op vroegere leeftijd gehad, was hij er misschien nog. Daarom doen wij nu een actie om te sensibiliseren en om geld in te zamelen zodat we ervoor kunnen zorgen dat die tests vroeger gebeuren."

Radio 2

Stoelgangtest in de brievenbus, een paar dagen na de diagnose

Karl was 53 jaar toen hij in de bus een brief kreeg dat de stoelgangtest nu vanaf 53 jaar kon. Hij had de diagnose darmkanker een paar dagen eerder gekregen. “Dat kwam geen dag te laat, geen week te laat, maar wel jaren te laat”, zegt zijn dochter. “Papa had heel veel vertrouwen in de wetenschap. Hij zei tegen vrienden van dezelfde leeftijd dat ze zich moesten laten testen. Het is zo belangrijk. Als je er vroeg bij bent, kan het wel nog lukken. Maar voor hem kwam het te laat."

Testen is zo belangrijk. Als je er vroeg bij bent, kan het wel nog lukken.

Janne Vermeulen, dochter van Karl die in 2019 overleed aan darmkanker

Op de containercup kunnen deelnemers 1.500 meter lopen, 3 kilometer fietsen, golfen, schieten, bench pressmonkey bars en 1 kilometer roeien. Wie de opdrachten in de kortste tijd volbrengt, wint een prijs.

Karls Containercup gaat door op 26, 27 en 28 november en op 3, 4 en 5 december in de vroegere brandweerkazerne in de De Carninstraat. De opbrengst gaat naar VZW Stop Darmkanker. Inschrijven kan op www.karlscontainercup.be.

Meest gelezen