Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

PS-voorzitter Paul Magnette: "Ofwel is het coronavaccin voor iedereen verplicht, ofwel voor niemand"

Voorzitter van de regeringspartij PS Paul Magnette kan zich niet vinden in ontslag voor zorgpersoneel dat een verplicht coronavaccin weigert áls het coronavaccin niet voor iederéén, de hele bevolking, verplicht is. Dat schrijft hij op Twitter. 

"We moeten het debat over verplichte vaccinatie durven te voeren", zegt hij in een bijhorend filmpje. "We kunnen niet zeggen: ik vind dat het vaccin niet verplicht hoeft te zijn, maar dat mensen die niet zijn gevaccineerd niks meer mogen doen." Zo wil hij naar eigen zeggen vermijden dat we in een situatie zoals in Oostenrijk zouden belanden waar niet-gevaccineerden sterk zijn beperkt in hun bewegingsvrijheid.

"We kunnen ook niet zeggen: het vaccin is niet verplicht, maar voor sommige mensen is het dat toch. Ofwel is het vaccin voor iedereen verplicht, ofwel voor niemand. Ik vind dat het vaccin voor iedereen verplicht moet zijn. We kunnen wel niet iedereen tegelijk doen dus we moeten beginnen met sommige beroepen die in het hart van de strijd tegen het coronavirus staan, zoals zorgpersoneel. Maar de verplichting moet algemeen zijn, er is geen reden om vandaag bepaalde categorieën in het vizier te nemen."

De uitspraken van Magnette volgen een dag nadat de federale regering de verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel heeft goedgekeurd. Volgens die wet kan zorgpersoneel dat het vaccin weigert vanaf 1 april 2022 worden ontslagen.

Lees meer over de verplichte vaccinatie die de regering heeft goedgekeurd in dit artikel:

Senaatsvoorzitter Stephanie D'Hose (Open VLD) is besmet met corona

Senaatsvoorzitter Stephanie D'Hose (Open VLD) is met het coronavirus besmet. Dat meldt ze op sociale media. "Vanmorgen wakker geworden met griepsymptomen, test laten doen en net positief resultaat gehad", schrijft ze op Facebook. "Dus 10 dagen isolatie, dafalgan, zeteltje en rusten."

D'Hose ontmoette gisteren nog de vroegere koning en koningin. Gisteren op Koningsdag brachten de twee een bezoek aan het parlement. Op dit fotomoment is D'Hose links onderaan te zien naast koning Albert en koningin Paola. Ook premier Alexander De Croo (Open VLD) stond in de buurt.

Advocaat Walter Van Steenbrugge: "Waarom zorgpersoneel niet keuze geven om zich om de zoveel dagen te laten testen?"

Advocaat Walter Van Steenbrugge is voorstander van een vaccin tegen het coronavirus, maar hij is tegen een verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel. Dat heeft hij uitgelegd in "De afspraak". Van Steenbrugge vraagt zich af waarom mensen die heel graag in de zorg willen werken, maar die zich niet willen laten vaccineren, niet de keuze kunnen krijgen om zich om de zoveel dagen te laten testen.

"Je mag afbreuk doen aan de rechten van mensen, maar het moet proportioneel zijn. Als die mensen zich regelmatig willen laten testen, is dat toch ook veiliger dan iemand die gevaccineerd is?", vraagt Van Steenbrugge zich af.

Bekijk het gesprek in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Pfizer vraagt Amerikaanse goedkeuring voor anticoronapil

Pfizer heeft in de Verenigde Staten om de goedkeuring gevraagd voor zijn nieuwe anticoronapil. Dat heeft de farmagigant bekendgemaakt. Het bedrijf diende een aanvraag tot spoedgoedkeuring in bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

De antivirale pil van Pfizer moet voorkomen dat het virus zich kan vermenigvuldigen, waardoor de virusniveaus in het lichaam laag blijven en de ziekte minder ernstig wordt. De pil zou het risico op ziekenhuisopname en overlijden met bijna 90 procent verminderen.

Unizo: "Niet tegen telewerken, wel tegen verplichting"

Het Overlegcomité komt morgen samen, en één van de maatregelen die op tafel ligt, is 4 dagen per week verplicht thuiswerken. De werkgeversorganisaties zien dit niet zitten. Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo, legt uit waarom. Hij gaat in "Terzake" in debat met professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis, die lid is van de expertengroep GEMS.

Bekijk het debat:

Videospeler inladen...

Duitse deelstaten scherpen regels voor ongevaccineerden aan

Nu het aantal coronabesmettingen in Duitsland weer recordhoogtes bereikt, nemen heel wat afzonderlijke deelstaten in afwachting van federale richtlijnen zelf het initiatief om de coronabeperkingen op te voeren. De voorbije dagen kondigden verschillende staten extra beperkingen aan waarmee vooral de niet-gevaccineerde inwoners worden geviseerd.

Zo beperkt Beieren, de grootste deelstaat, de toegang tot restaurants en hotels tot mensen die volledig zijn ingeënt of hersteld zijn van COVID-19. Wie niet volledig is gevaccineerd, komt dergelijke etablissementen ook met een negatieve test niet meer in. De Beierse hoofdstad München kondigde bovendien aan dat haar traditionele kerstmarkt wordt afgelast. Kleinere, particuliere kerstmarkten zouden wel nog mogen doorgaan in München, op voorwaarde dat het aantal bezoekers onder controle kan worden gehouden.

Al bijna half miljoen Vlamingen kreeg herhalingsprik, al 60 procent van 65-plussers kreeg uitnodiging

Bijna een half miljoen Vlamingen heeft een herhalingsprik gekregen tegen het coronavirus. Het gaat daarbij om mensen ouder dan 65 of mensen die jonger zijn, maar die een verzwakt immuunsysteem hebben.

Bij de 65-plussers is 60 procent nu uitgenodigd voor een derde prik. En 27 procent of een kleine helft van wie is uitgenodigd, is intussen ook ingeënt. Toch hebben verschillende experts kritiek op de campagne voor de derde prik. Die gaat volgens hen te traag. 

Jan Stroobants, coördinator van het Antwerpse vaccinatiecentra wijst op een dubbel probleem. “Aan de ene kant hebben we van heel wat mensen geen e-mailadres of gsm-nummer. Zij krijgen dan een uitnodiging via de post en dat is een onstabiele situatie. Sommige mensen krijgen na vier dagen een uitnodiging, anderen hebben na 12 dagen nog niets gekregen.”

Daarnaast ziet Stroobants dat sommige mensen in Antwerpen traag reageren op hun uitnodiging. “We sturen die elke dag uit, en moeten afwachten tot alle beschikbare slots gevuld geraken. Helaas zaten die de afgelopen weken nooit volledig vol.”

Mondmaskers op school vanaf 9 jaar: wat vinden de kinderen daar zelf van?

Morgen beslist het Overlegcomité of kinderen vanaf 9 jaar een mondmasker moeten dragen op school. Wat vinden de kinderen daar eigenlijk zelf van? Ons jeugdjournaal "Karrewiet" vroeg het aan leerlingen in het vierde leerjaar van het Boodschapinstituut in Schaarbeek.

Videospeler inladen...

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA): "We moeten mensen overtuigen dat ze veilig naar cultuurzalen kunnen gaan"

Nu vanuit de cultuursector het signaal komt dat veel bezoekers wegblijven wegens de stijgende coronacijfers, benadrukt Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon dat cultuur op een veilige manier kan verlopen.

De vierde coronagolf is al een tijdje in het land, en dat beginnen de event- en cultuursector te voelen. "Het regent annuleringen die we niet kunnen stoppen", liet #SoundofSilence eerder weten. "Gaan de statistieken omhoog, dan gaat het aantal boekingen omlaag. Voor de derde keer in twee jaar tijd zien we onze agenda's stilletjesaan leeglopen." 

Jambon wijst erop dat de Vlaamse regering "permanent in overleg is met de cultuursector om te bekijken hoe we hen kunnen bijstaan". Nieuwe steunmaatregelen liggen nog niet op tafel.

"We moeten  vandaag vooral inspanningen leveren om mensen aan te moedigen om toch naar de zalen te komen. Met een Covid Safe Ticket kan dat veilig. Ik ben afgelopen week zelf ook nog naar een prachtig concert geweest in de Elisabethzaal in Antwerpen", zegt Jambon.

VUB en ULB stellen Saint-V feesten uit

De Vrije Universiteit Brussel en de Université libre de Bruxelles hebben de feestelijkheden ter ere van hun stichter Théodore Verhaegen, die normaal gezien op vrijdag 19 november zouden plaatsvinden, uitgesteld. Gezien de hoge besmettingsgraad vinden ze het niet verantwoordelijk om met duizenden studenten in de straten van Brussel te verzamelen en te feesten. De feestelijkheden worden daarom uitgesteld naar een meer geschikt moment in het tweede semester van dit academiejaar, als de gezondheidssituatie het toelaat.

“Onder covid beslissen om plots digitaal te gaan was al aartsmoeilijk. Deze beslissing is dat even zeer. We weten hoe belangrijk het is voor studenten en alumni  om elkaar op momenten als St-V te kunnen zien. Ook wij keken ernaar uit.  De beslissing namen we na veel  wikken en wegen en met grote spijt in het hart. Maar wij blijven resoluut optimistisch en willen geloven dat wij, door dit gebaar van onze twee universiteiten, ons steentje bijdragen aan ieders inspanning om deze pandemie te boven te komen", besluiten de Rectoren.

Dit weekend komen 240 Nederlandse jongeren feesten in een zaaltje boven Turnhouts café De Zwarte Ruiter. Ze komen met feestbussen naar de Kempen afgezakt. "Ik zie het probleem niet. We zullen hun Covid Safe Ticket controleren net zoals bij onze Belgische klanten", reageert café-uitbater Dries Verdick op Radio 2 Antwerpen.

Lees meer in dit bericht: 

Verplichte vaccinatie voor medewerkers in de zorgsector: wat vinden studenten verpleegkunde van de maatregel?

Mensen die in de zorgsector werken, zullen vanaf 1 april volledig gevaccineerd moeten zijn tegen het coronavirus. Wie tegen die datum niet gevaccineerd is, kan zijn of haar job verliezen. Wat vinden verplegers in spe daar eigenlijk van? Radio 2 ging het hen vragen in Kortrijk.

Hoewel de meesten van hen gevaccineerd zijn, hebben de laatstejaarsstudenten verpleegkunde van Hogeschool VIVES in Kortrijk toch wat bedenkingen bij die nieuwe maatregel. Al begrijpen ze ook de noodzaak ervan, zo vertellen ze op Radio 2 West-Vlaanderen.

Rob Engelaar

Er liggen al 555 patiënten op intensieve zorg

Er liggen momenteel 555 coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorg in onze ziekenhuizen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gezegd in de Kamer. Op diezelfde afdelingen zijn 165 bedden niet beschikbaar wegens personeelsuitval. De cijfers zijn voor Vandenbroucke aanleiding om tijdens het Overlegcomité morgen "in alle sectoren" maatregelen te nemen.

"Het gaat zeer snel", benadrukte minister Vandenbroucke op basis van voorlopige cijfers die de evolutie weergeeft in de Belgische ziekenhuizen. Tussen 11 uur maandag en 11 uur dinsdag werden 273 nieuwe patiënten met corona opgenomen. Daardoor staat de teller van de coronapatiënten op 2.681 in de Belgische ziekenhuizen, van wie er dus 555 op de afdelingen intensieve zorg liggen. "Dit is een snelle stijging."