Vierde coronagolf laat zich ook voelen in ziekenhuis Pelt: "Zorgsysteem staat onder zeer zware druk" 

Ook het Noorderhart Ziekenhuis van Pelt maakt noodgedwongen opnieuw extra bedden vrij om alle coronapatiënten te kunnen opvangen. Opnieuw is deze coronagolf niet makkelijk klinkt het daar: "Er is sprake van een soort metaalmoeheid en het systeem staat behoorlijk onder druk", zegt directeur Hans Ramaekers.

In de ziekenhuizen geldt opnieuw fase 1B waardoor de helft van alle bedden op intensieve moeten vrijgehouden worden voor coronapatiënten. Ook niet-dringende ingrepen moeten worden uitgesteld, en dat terwijl het personeel nog moet bekomen van de vorige drie coronagolven. 

“Er is sprake van wat "metaalmoeheid" want meer dan in de vorige fasen is het voor het zorgpersoneel echt moeilijk om het voor de vierde keer door te maken", zegt directeur Hans Ramaekers van Ziekenhuis Noorderhart in Pelt. "Het is ook moeilijk omdat het niet duidelijk is welk perspectief er nu is. We waren er na de derde keer met z’n allen van overtuigd dat we erdoor waren en dat het vaccin ons allemaal voldoende ging beschermen en dat er voldoende mensen gevaccineerd waren. Maar dat valt nu allemaal heel erg tegen.”

Zorgsysteem onder zeer zware druk

Ramaekers constateert dat de mensen die in het ziekenhuis belanden vaak niet gevaccineerd zijn, zwaar ziek zijn en zo op intensieve zorgen terechtkomen. “Ze overbelasten op die manier het systeem ten nadele van andere mensen die normaal op intensieve zorgen moeten terechtkomen", zegt hij, "maar voor die mensen hebben we momenteel dus minder bedden vrij. Dat zet het zorgsysteem onder zeer zware druk.”

Het ziekenhuis van Pelt moest al een afdeling sluiten, omdat er zoveel zorgpersoneel ziek thuis is. En ook in de andere ziekenhuizen neemt de druk toe. Het ziekenhuis van Heusden-Zolder sluit een operatiezaal en binnenkort gaat daar ook nog een tweede dicht.

Meest gelezen