Duitsland geeft nog geen groen licht voor omstreden gaspijplijn Nord Stream 2: gasprijzen schieten weer omhoog

Duitsland geeft voorlopig geen groen licht om de gasleiding Nord Stream 2 op te starten, die gas van Rusland naar Europa moet brengen. De Duitse netwerkregulator weigert voorlopig een vergunning omdat de uitbater niet werkt volgens de Duitse regels. De weigering is slecht nieuws voor de Europese gasprijzen. Vanmorgen steeg de prijs al met zo'n 12 procent vergeleken met gisteravond.

De omstreden pijplijn Nord Stream 2 moet Russisch gas via Duitsland naar Europa brengen. Ze loopt over de bodem van de Oostzee en vermijdt zo de Russische buurlanden. Het Nord Stream 2-project heeft al een hobbelig parcours achter de rug, en dat houdt nog even aan nu de Duitse netwerkregulator heeft beslist dat hij voorlopig geen vergunning kan verlenen.

De regulator zegt dat hij een uitbater voor Nord Stream 2 enkel een vergunning kan geven als dat een bedrijf naar Duits recht wordt. En daar knelt het schoentje. De uitbater, het Zwitserse vehikel Nord Stream 2 AG, besliste eerder om zelf zijn structuren niet aan te passen en enkel een Duitse dochteronderneming op te richten voor het beheer van het Duitse deel van de leiding. Zo'n dochterfirma moet volgens de Duitse wetgeving voldoen aan alle vereisten voor een onafhankelijke transmissienetbeheerder. Maar dat is niet het geval, zegt de regulator.

De regulator zet de procedure om een vergunning te verlenen nu stop zolang Nord Stream 2 AG zijn belangrijkste activa en personeel niet heeft overgezet naar de Duitse dochteronderneming. Pas als aan alle voorwaarden is voldaan, zal de regulator zijn onderzoek voortzetten en een voorstel van beslissing opstellen. Dat voorstel moet dan nog voor advies worden overgemaakt aan de Europese Commissie. 

De weigering is slecht nieuws voor de Europese gasprijzen, die al hoog staan. Toen de beslising bekend raakte, schoten de prijzen meteen 12 procent hoger.

Nord Stream 2 is de opvolger van Nord Stream 1, een gelijkaardig project. De pijplijn moet Russisch gas via het noordoosten van Duitsland naar Europa brengen. De gaspijplijn is aangelegd door de Russische staatsgigant Gazprom, samen met de westerse bedrijven Uniper, Wintershall, Engie, OMV en Shell. 

De pijplijn is klaar -vorige maand is begonnen met het vullen van gas-, maar dus nog niet in werking. 

De pijplijn ligt geopolitiek zeer gevoelig omdat ze Europa te afhankelijk zou maken van Rusland. De Verenigde Staten waren lang zeer tegen Nord Stream 2 gekant omdat ze vrezen dat Rusland de grotere gastoevoer als een geopolitieke hefboom zou aanwenden. Bovendien wil de VS zelf schaliegas verkopen aan Europa.

Nord Stream 2 is ook omstreden omdat ze over zee gaat en landsgrenzen omzeilt. Daardoor lopen landen als Polen en vooral Oekraïne heel wat transitinkomsten mis. Bovendien heeft Rusland in het verleden de gastoevoer als politiek instrument ingezet. Met het Nord Stream 2-project in werking, zou Rusland zonder gevolgen voor de toevoer aan Europa de gaskraan kunnen dichtdraaien voor Oekraïne.

Meest gelezen