HANS PUT

Een drone brengt de verkeerssituatie op een kruispunt volledig in beeld

Een team van het departement mobiliteitswetenschappen van de UHasselt brengt vandaag in Paal, Beringen, de verkeersituatie in een schoolomgeving in beeld met een drone. Het gaat om één van de initiatieven van het project MIA, Mobiliteit Innovatief Aanpakken.

In juni lanceerde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) MIA of 'Mobiliteit Innovatief Aanpakken'. Met moderne middelen wilde ze op die manier sneller ingrijpen op de infrastructuur om de verkeersveiligheid te verbeteren, zonder tijdrovende procedures. Het inzetten van een drone is er daar één van.

Alles in één beeld

"Het grote voordeel van zo'n drone is dat je hem de hoogte kunt insturen zodat je een vrij grote oppervlakte kunt bestrijken. Zo krijg je een hele situatie met meerdere wegen, fietspaden, zebrapaden, ... in beeld en kun je ze analyseren. De videobeelden laten ons ook toe om met computertechnieken weggebruikers te identificeren. Zo kunnen we bijvoorbeeld fietsers en voetgangers door het beeld volgen en  mogelijke conflicten automatisch detecteren, wat met een manuele telling of observatie veel ingewikkelder zou zijn", legt professor Tom Brijs van de UHasselt uit. Na Paal komen er volgend jaar gelijkaardige drone-opnames in Lanaken en Dilsen-Stokkem. In de loop van 2022 moeten de analyses klaar zijn, en die zullen dan overhandigd worden aan de overheden die de weg(en) beheren.

Meest gelezen