Eind oktober werden in Zeebrugge nog miljoenen illegale sigaretten uit Cambodja onderschept.
AFP or licensors

Aantal rokers wereldwijd blijft dalen, er roken bijna vijf keer zoveel mannen als vrouwen

Het aantal rokers blijft wereldwijd gestaag dalen, zo blijkt uit een nieuw, groot rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Vorig jaar gebruikte nog 22,3 procent van de wereldbevolking tabak: 36,7 procent van de mannen en 7,8 procent van de vrouwen. Op het Europese continent ligt het percentage vrouwelijke rokers gevoelig hoger, en vrouwen hebben het ook moeilijker om te stoppen met roken.  

Vorig jaar staken 1,298 miljard mensen geregeld een sigaret op, terwijl dat er in 2015 nog 1,323 miljard waren, meldt de WHO in haar vierde global tobacco trends report (de cijfers hebben betrekking op mensen vanaf 15 jaar, red.) 

Dat aantal zou volgens een schatting van de WHO terugvallen naar 1,27 miljard in 2025. Daarmee zou het aantal tabaksgebruikers in tien jaar tijd met 53 miljoen of zowat 4 procent verminderen terwijl de wereldbevolking groeit. 

In 2000 rookte nog bijna een derde van de wereldbevolking ouder dan 15 jaar. De verwachting is dat dat in 2025 nog een vijfde is, schrijft de WHO in haar rapport waarbij data uit 165 landen verzameld werden. 

Europese vrouwen kunnen de sigaret moeilijk vaarwel zeggen

De daling is het sterkst op het Amerikaanse continent (van 21 naar 16 procent van de bevolking tussen 2010 en 2020) en in Afrika, het continent met het minste rokers (ongeveer 10 procent vorig jaar).

Opvallend is nog dat op het Europese continent relatief veel vrouwen roken, ongeveer 18 procent. "Europese vrouwen bouwen het traagst hun tabaksgebruik af in de hele wereld", schrijft het rapport.   

En België?

Die Europese cijfers schemeren ook door in België. Ongeveer 22 procent van de Belgische bevolking ouder dan 15 jaar zou roken, volgens schattingen van de WHO voor 2020. Bij mannen ligt dat percentage enkele procentpunten hoger, bij vrouwen enkele procentpunten lager. 

Dat de vraag bij ons en in onze buurlanden nog altijd groot is, bleek onlangs uit nog bij de ontdekking van een grote illegale sigarettenfabriek in Houthalen-Helchteren. 

Ook bij mannen is trend nu dalend

Er roken wereldwijd nog altijd veel meer mannen dan vrouwen. Maar terwijl het aantal vrouwelijke tabaksgebruikers al jarenlang gestaag daalt, is er nu ook bij de mannen een dalende trend te zien de jongste jaren, wat de wereldwijde positieve trend verklaart. 

"Het is heel bemoedigend om te zien dat elk jaar minder mensen tabak gebruiken. Tegelijk zien we dat meer landen hun reductiedoelstellingen halen", zegt WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus. Volgens die doelstellingen proberen landen tussen 2010 en 2025 tabaksgebruik met 30 procent te verminderen. Er zouden nu 60 landen op koers zitten om dat doel te halen, terwijl dat er twee jaar geleden nog maar 32 waren.

Ghebreyesus waarschuwde evenwel ook: "We hebben nog een lange weg te gaan en tabaksproducenten zullen elk trucje blijven gebruiken om de gigantische winsten die ze maken met hun dodelijke waren te vrijwaren."

Het aantal landen dat op koers ligt om de tabaksdoelstellingen te halen, is in twee jaar bijna verdubbeld 

WHO

Wereldwijd roken 38 miljoen kinderen tussen 13 en 15

Wereldwijd roken 38 miljoen kinderen in de leeftijdsgroep van 13 tot 15 jaar, meldt de WHO nog. Het gaat om 13 miljoen meisjes en 25 miljoen jongens, en dat ondanks het feit dat tabaksverkoop aan minderjarigen in de meeste landen verboden is. 

Tabak doodt jaarlijks naar schatting 8 miljoen mensen, een aantal dat volgens het rapport de komende jaren nog zal stijgen. 

De WHO roept landen op verdere maatregelen te nemen om roken te ontmoedigen, zoals hogere accijnzen, een advertentieverbod en waarschuwingen op sigarettenpakjes.

Meest gelezen