Annie Lens en een Gents straatnaambord

Gentenaars kunnen hun straatnaambord maken in het dialect

Voor de Week van het Gents kunnen Gentenaars onder andere hun straatnaambord in het dialect afdrukken. Die afdrukken worden opgehangen in het STAM, het stadsmuseum. De Week van het Gents zet elk jaar op een ludieke manier het Gentse dialect in de kijker.

In Gent is er vanaf 21 november tot 5 december de "Week van het Gents". Iets wat Annie Lens van de Erfgoedcel van het STAM zeer belangrijk vindt omdat het initiatief het dialect helpt in stand te houden. Het thema dit jaar is 'in mijn stroatse'. Vandaar de actie om straatnamen om te zetten in het dialect. "We gaan op zoek naar Gentse straatnamen en  toponiemen." 

"Veel mensen, zowel jong als oud, vinden het Gents een smakelijke en kleurrijke taal om zich in uit te drukken. Ze koesteren het Gents als een vorm van immaterieel erfgoed." 

Op de website van het STAM en de Week van het Gents  kunnen Gentenaars een template downloaden en hun straatnamen vertalen. Daarvan kunnen ze een foto maken en die opsturen. De straatnaamborden worden opgehangen in het STAM. Behalve deze actie is er ook een lezing over het Gents en een culinaire activiteit.

kasto80

Meest gelezen