Koffiebranderij Van Ouytsel in Lier

Kopje koffie wordt fors duurder: "Onze bonen kosten nu 20 procent meer"

Koffiebranderijen en -bars betalen de laatste weken beduidend meer voor ruwe koffiebonen. "De prijzen zijn al een tijdje aan het stijgen na een slechte oogst in Zuid-Amerika", zegt Judith Van Ouytsel, vijfde generatie koffiebranders uit Lier op Radio 2 Antwerpen.

Wordt het zwarte goud stilaan onbetaalbaar? "De stijging van de koffieprijzen is al een tijdje aan de gang. Dat merken we bij onze importeurs van koffiebonen in Antwerpen", zegt Judith Van Ouytsel van de gelijknamige koffiebranderij in Lier. "We betalen nu zo'n vijftien tot twintig procent meer voor ruwe bonen. Zulke forse stijgingen hebben we toch al een aantal jaar niet meer gezien."

China heeft een boon voor koffie

De reden voor de duurdere koffie ligt in Zuid-Amerika. "Vooral in Brazilië was er een tegenvallende koffie-oogst. Door de klimaatverandering was er eerst een felle droogte. Daarna was er vorstschade in de bloesemperiode. Minder koffie wil zeggen hogere prijzen wereldwijd. Koffiebranders hebben contracten voor iets langere periodes. Die lopen stilaan af en dus merken we het prijsverschil sterker."

Bovendien stijgt de wereldvraag naar koffie sneller dan het aanbod kan volgen. "De koffiecultuur is aan een opmars bezig in Azië. Denk aan traditioneel theedrinkende landen als China, Taiwan en Japan. Daardoor zijn er miljoenen nieuwe klanten die dezelfde bonen willen als wij. Dat doet de prijzen stijgen", zegt Van Ouytsel.

We moeten de prijsstijging voor koffie wel doorrekenen aan onze klanten

Judith Van Ouytsel

Zal de klant die prijsstijging ook merken aan de rekening voor zijn espresso of cappuccino? "Uiteraard moeten wij de prijzen verhogen. Al kan dat niet met twintig procent", zegt Van Ouytsel op Radio 2 Antwerpen."Wij hebben als kleine branderij één voordeel: onze klanten kan je zoiets wel uitleggen. Ze betalen graag iets meer voor kwaliteit. Voor de grote industriële koffiebranders met een bekend merk op het supermarktrek, ligt zo'n prijsstijging lastiger." De prijzen lijken voorlopig niet te zullen dalen. Mogelijk verandert dat bij de oogst in het voorjaar 2022.

Hoe duur wordt een kopje koffie? En is de prijsstijging een blijver?

Videospeler inladen...

Meest gelezen