Kringwinkel ViTeS zamelt weer dekens in voor daklozen: “Dit jaar extra veel nodig”

Kringwinkel ViTeS start met een inzamelactie van dekens voor daklozen. Dat is intussen al de dertiende keer, maar dit jaar zijn er extra veel dekens nodig. Het aantal dak- en thuislozen is namelijk sterk toegenomen.

De Kringwinkel ViTeS is actief in Brussel en Vlaams-Brabant met uitzondering van het Hageland. Vooral in het Brusselse Gewest merkt de kringwinkel het afgelopen jaar een toename van het aantal dak- en thuislozen, dat aantal zou met een vierde zijn toegenomen. Corona speelt hierin een rol.

“Er zijn heel wat mensen die hun inkomen hebben zien wegvallen door corona. Vaak kunnen ze hun huis, hun leningen of hun huur niet meer betalen”, zegt Ingrid De Roo, communicatieverantwoordelijke van ViTeS. “Daarnaast is er door corona een andere kwetsbare groep opgestaan, namelijk de slachtoffers van intrafamiliaal geweld. Het gaat voornamelijk om vrouwen en kinderen die op straat belanden omdat ze de onhoudbare toestand thuis zijn moeten ontlopen.”

Het is misschien geen structurele oplossing, maar alle beetjes helpen
Lieven Van der Stock, directeur ViTeS

De Kringwinkel ViTeS start daarom opnieuw met een inzamelactie voor dekens. “Bij ViTeS begrijpen we maar al te goed dat dit geen structurele oplossing is, dat dakloos zijn geen seizoensprobleem is, maar alle beetjes helpen”, zegt Lieven Van der Stock, directeur ViTeS. “Binnen ons project werken verschillende mensen die op straat geleefd hebben. We weten uit hun verhalen hoe hard het leven op straat is, zeker in de winter. Als wij de daklozen een beetje kunnen helpen door het schenken van dekens dan doen we dat. Zo simpel is dat.” 

Zelf deken te geef?

ViTeS start nú met de inzameling zodat ze klaarstaan als de grote koude begint. Heb jij nog dekens te geef? ViTeS komt de dekens gratis ophalen bij jouw thuis of je brengt ze zelf naar één van de 11 winkelsDe dekens zullen dan via OCMW’s en daklozenorganisaties terechtkomen bij de dak- en thuislozen.

Meest gelezen