Radio 2

Student KU Leuven roept op tot nuance in debat studentendopen: "Kan ook moment van verbroedering zijn"

Stanne Meulemans, student geschiedenis aan de KU Leuven roept op tot een genuanceerd debat over studentendopen. Stanne vreest dat de regels rond dopen zo streng zullen worden, dat binnenkort niets meer mag. "Ik ben enkel heel vuil geworden tijdens mijn doop, er waren geen seksistische opmerkingen bijvoorbeeld", vertelt Stanne. 

Na de dood van Sanda Dia, die een extreem doopritueel van  Reuzegom niet overleefde, is de discussie rond studentendopen fel opgelaaid. Ook de verhalen waarin vrouwelijke studenten getuigen over hoe ze onder druk werden gezet om uit de kleren te gaan, zwengelden het debat aan. De meeste universiteiten namen intussen maatregelen, zo ook de universiteit van Leuven waar een nieuw doopcharter werd opgesteld en waar een schachtenverkoop voortaan verboden is. 

Doop

Dat betekent echter niet dat studenten niet meer gedoopt worden. Stanne Meulemans werd drie weken geleden gedoopt. "Alles is heel goed verlopen", vertel Stanne op Radio 2 Vlaams-Brabant. "We hebben heel veel spelletjes gespeeld, al was het wel een heel vuile doop. Ik ben heel smerig geworden, mijn kot stinkt nog steeds naar de vis en de rotte eieren. Maar ik heb niets moeten eten, niets moeten drinken en ben ook nooit uitgescholden geweest tijdens de doop. Ik heb me altijd op mijn gemak gevoeld en vuil worden hoort er nu eenmaal bij." 

Voor Stanne was de doop helemaal geen traumatische ervaring. "Ik zag het echt als een moment van verbroedering met mijn mede-dirkjes zoals we dat nu zeggen, het woord schacht gebruiken we niet meer. Door de doop heb ik met sommige mensen een heel goeie band opgebouwd. Het was een heel fijne ervaring en het is spijtig dat mensen niet meer begrijpen dat een doop ook gewoon leuk kan zijn."

De paar rotte appels verpesten het voor heel de oogst, maar een studentendoop kan ook heel fijn zijn

Stanne Meulemans

Volgens Stanne is de nuance in heel het debat rond dopen verdwenen. "Mensen denken alleen maar aan de slechte verhalen van dopen, zoals het betreurde verhaal van Sanda Dia", zegt hij. "Maar dat is heel jammer, want dat zijn die paar rotte appels die heel de oogst verpesten.  En dus heb ik schrik dat de dopen hierdoor gewoon gaan verdwijnen. Er moeten natuurlijk grenzen gesteld worden, maar je laten dopen kan echt wel leuk zijn."

Meest gelezen