Heilig Hartziekenhuis Leuven past werking aan om meer coronapatiënten te verzorgen: "Zorgwekkende evolutie"

Door de stijgende coronacijfers moeten de ziekenhuizen tegen vrijdag de helft van alle bedden op intensieve zorg vrijhouden voor coronapatiënten. Die maatregel heeft grote gevolgen voor de werking van de ziekenhuizen.

Ook in het Heilig Hartziekenhuis in Leuven wordt de werking aangepast aan de jongste richtlijnen. Want de voorbije anderhalve week is er een duidelijke toename van het aantal coronapatiënten. En dat heeft voelbare gevolgen voor de andere afdelingen in het ziekenhuis, weet dokter Nele Desie. 

Uitstel

"Het is voorlopig nog doenbaar, maar we zien nu toch al dat bepaalde chirurgische ingrepen gedeeltelijk zullen moeten uitgesteld worden", stelt dokter Desie. "Maar vanaf een zeker ogenblik zullen we meer personeel nodig hebben om de twee afdelingen van intensieve zorg (corona en niet-corona) te laten draaien. Dan zullen we nog meer ingrepen moeten uitstellen", verwacht de dokter.

Zorgwekkend

"Ik maak me zorgen", zegt de dokter onomwonden. "Veel mensen zijn dan wel gevaccineerd, maar het leven verloopt vrij normaal met veel vrijheden. Ik verwacht dat we daardoor heel wat infectieziekten zoals griep gaan binnenkrijgen. En dat zal voor een zware belasting van onze systeem zorgen."

"Van de coronapatiënten die we nu zien, zijn er ongeveer 60 procent niet-gevaccineerd. De 40 procent gevaccineerde mensen, zijn vooral oudere en kwetsbare mensen.  Maar patiënten van jongere of middelbare leeftijd zijn zeker geen uitzondering", geeft de dokter nog mee. 

Meest gelezen