Acties politievakbonden aan luchthaven afgelopen: 200 passagiers missen hun vlucht

De vier politievakbonden hebben vanmorgen actiegevoerd in het centrum van Brussel en aan de luchthaven van Zaventem. Ze deden dat uit onvrede over de vastgelopen loononderhandelingen. De invalsweg naar Brussels Airport werd geblokkeerd en ook in de luchthaven zelf werden stiptheidsacties gehouden aan de grenscontroles. Daardoor liep een dertigtal vluchten vertraging op en misten 200 passagiers hun vlucht. 

De acties van de politievakbonden zitten er voor vandaag op. De invalsweg naar de luchthaven van Zaventem is weer vrij. Een tiental agenten had er een van de rijbanen afgezet en controleerde de wagens die stonden aan te schuiven, geruggensteund door een honderdtal vakbondsmilitanten. De impact op de luchthaven zelf is wel nog groot. 

Videospeler inladen...

200 passagiers missen hun vlucht

Op Brussels Airport hield de politie net zoals vlak voor de herfstvakantie stiptheidsacties. Rond half elf hadden zowat dertig vluchten tot anderhalf uur vertraging opgelopen. 200 passagiers misten hun vlucht. Brussels Airport raadde passagiers dan ook aan vroeger naar de luchthaven te komen. "Wie nog een vlucht moet halen, raden we aan om een stuk vroeger te komen. Voor Schengenvluchten is het advies om twee tot twee uur en half op voorhand aanwezig te zijn, voor niet-Schengenvluchten drie tot vier uur", aldus Ihsane Chioua Lekhli van Brussels Airport.

Tunnels dicht en tot twee uur file

Eerder op de ochtend voerden naar schatting 500 vakbondsmilitanten van de vier politiebonden NSPV, VSOA, ACOD en ACV Politie vooral actie in de buurt van de Kleine Ring rond Kunst-Wet. Enkele tunnels moesten dicht en dat veroorzaakte tijdens de ochtendspits vertragingen tot maar liefst twee uur naar het centrum van Brussel.

Bekijk hoe de politievakbonden het kruispunt Kunst-Wet in Brussel blokkeerden (en hoe ze op veel begrip van de pendelaars konden rekenen):

Videospeler inladen...

De militanten lieten ook van zich horen. Ze schoten onder meer vuurwerk af en gooiden bommetjes in de geblokkeerde tunnel onder het kruispunt van de Brusselse Kleine Ring en de Wetstraat. "De bedoeling is om zowel aan de gevestigde orde als aan de burgers duidelijk te maken dat we het menen", vertelde Carlo Medo van de politievakbond NSPV vanmorgen. 

Het is de tweede dag op rij dat de politievakbonden actie voeren. Gisteren op het Te Deum in Brussel naar aanleiding van koningsdag vond de eerste actie plaats. Daar werden koning Albert, koningin Paola en ook prins Laurent bij aankomst uitgefloten door een honderdtal boze politieagenten. 

Grote reeks protestacties

De acties maken dus deel uit van een grote reeks protestacties van de politie. Nog tot het einde van het jaar willen ze protesteren voor een beter loon. Die onderhandelingen zitten volgens de vakbonden muurvast. 

Naast het loon is er volgens de vakbonden nog een tweede heikel dossier, namelijk de herziening van de eindeloopbaanregeling. "Concreet betekent dat dat collega's die in de jaren '80 - '90 zijn aangenomen de vervroegde pensioenleeftijd zien verhogen tot tien jaar", aldus Medo. "Dat is heel slopend. Politie is een zwaar en stresserend beroep."

Zolang er geen akkoord is, blijven we actievoeren

Carlo Medo - Voorzitter van de politievakbond NSPV

De politievakbonden hopen snel met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en premier Alexander De Croo (Open VLD) aan de onderhandelingstafel te zitten om tot een oplossing te komen. "Maar dan moeten ze wel eerst met een deftig voorstel komen. Daar wachten we al 20 jaar op", zegt Medo. "Zolang er geen akkoord is, blijven we actievoeren", besluiten de politievakbonden. 

Meest gelezen