Poolse veiligheidstroepen zetten waterkanon en traangas in tegen migranten aan grens met Wit-Rusland

Op de grens van Wit-Rusland en Polen hebben Poolse veiligheidstroepen het waterkanon en traangas ingezet tegen migranten die het grenshek wilden doorknippen. Duizenden migranten hadden zich sinds gisteren verzameld bij de grenspost van Kuznica, waar de sfeer grimmiger werd. Intussen zijn ze teruggekeerd naar het tentenkamp waar ze de voorbije dagen verbleven. Veel migranten lijken ook te zijn overgebracht naar een logistiek centrum aan de Wit-Russische kant van de grens.

Bij de grenspost van Kuznica, waar duizenden migranten zich sinds gisteren hadden verzameld, is de spanning vandaag opgelopen. Migranten probeerden er het grenshek door te knippen en gooiden met stenen en stokken naar de veiligheidstroepen aan de Poolse kant van de grens. Volgens het Poolse ministerie van Defensie heeft een grenswachter daarbij een schedelbreuk opgelopen. De veiligheidstroepen zetten het waterkanon en traangas in tegen de migranten.  

BEKIJK: De Poolse veiligheidstroepen zetten het waterkanon in tegen de migranten.

Videospeler inladen...

Volgens het hoofd van de Poolse grenswacht waren er 2.000 migranten aan de grenspost van Kuznica, maar waren slechts 100 van hen betrokken bij wat ze de aanval op de Poolse veiligheidstroepen noemde. De Poolse politie zegt dat de migranten van Wit-Russische veiligheidsdiensten gasgranaten hadden gekregen, en dat Wit-Rusland de aanval zou hebben gecontroleerd met een drone.

Aan Wit-Russische kant wordt dan weer gezegd dat een onderzoek zal worden gevoerd naar het gebruik van geweld door de Poolse troepen. "Dat kan worden bestempeld als vijandige handelingen jegens individuen op het territorium van een ander land", zegt de Wit-Russische grenswacht.

Loekasjenko en Poetin bellen

"Het gedrag aan Poolse zijde is absoluut onaanvaardbaar", heeft ook Moskou al gereageerd. Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov overtreedt Polen alle juridische normen. 

De crisis aan de grens van Wit-Rusland en Polen is al maanden aan de gang en wordt dus steeds grimmiger. De EU beschuldigt de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko ervan doelbewust migranten uit het Midden-Oosten een visum te geven en ze op weg te zetten naar de grenzen met de Europese Unie. Hij doet dat als een vergeldingsactie voor de sancties die de EU heeft opgelegd aan het regime in Wit-Rusland.

Loekasjenko werd gisteren al gebeld door ontslagnemend Duits bondskanselier Angela Merkel om de crisis aan de grens te bespreken. De Franse president Emmanuel Macron had dan weer een lang telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin, die Loekasjenko politiek steunt. Poetin en Loekasjenko hebben vandaag ook elkaar aan de telefoon gesproken over de kwestie.

Jan Balliauw in "Terzake" over de crisis tussen de EU en Wit-Rusland: “Loekasjenko had niet gedacht dat dit zo zou escaleren, hij is ook op zoek naar een oplossing”

Videospeler inladen...

Bekijk hier ook het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen