Nicolas Maeterlinck

Premier De Croo wil meer telewerk, meer mondmaskers en "nieuwe vaccinatiegolf": "Willen geen sectoren sluiten"

"De doelstelling blijft: bedrijven, horeca en scholen openhouden", zo zegt premier Alexander De Croo (Open VLD) in een vooruitblik op het Overlegcomité van morgen. Daarvoor wil hij "bijkomende voorzichtigheid" inbouwen met een aantal extra maatregelen. Ook een "nieuwe vaccinatiegolf" - derde prikken voor iedereen dus - moet zo snel mogelijk op poten worden gezet.

Het Overlegcomité zit morgen samen, maar nu al is zo goed als duidelijk dat we geen sluitingen of (semi-)lockdowns moeten verwachten in ons land. Dat bevestigt ook premier Alexander De Croo (Open VLD). Maar er moet wel iets gebeuren. "Op het moment dat er meer dan 500 intensieve bedden bezet zijn, zijn we een rode lijn aan het overschrijden. We kunnen dat aan als we overal maatregelen nemen."

Telewerk

De Croo pleit voor "brede maatregelen over verschillende sectoren". Meer verplicht telewerk is dan een optie, hoewel de werkgevers hun teleurstelling daarover al meermaals hebben geuit. "Het laatste dat we moeten doen, is van de ene sector naar de andere met de vinger wijzen."

Dat vindt ook minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne (PS), die hoopt dat een tussenoplossing werkgevers en experten kan verzoenen: "De experten raden aan om voltijds telewerk te verplichten, om de circulatie maximaal te beperken. Maar we weten dat dat moeilijk is voor sommige mensen en bedrijven. We gaan daarom een hybride formule voorstellen: 3 à 4 dagen verplicht telewerk, met dus een mogelijkheid om dus toch naar het bedrijf te komen." 

We willen het coronavirus de hele winter onder controle houden. En dan moet je maatregelen nemen

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Er moet dus wel degelijk een verplichting komen, beaamt Dermagne. "We hebben gemerkt dat wanneer het gewoon wordt aangeraden, het niet voldoende wordt gerespecteerd. Ik betreur dat we weer naar een verplichting moeten gaan, maar dat lijkt ons nodig, gezien de evolutie van de coronacijfers."

Meer mondmaskers

De Croo oppert ook een breder gebruik van het mondmasker, minder circulatie en contacten tussen mensen. "De doelstelling blijft: bedrijven, horeca en scholen openhouden. Je ziet dat er meer en meer mensen in de ziekenhuizen liggen. Dankzij de vaccinatie hebben we dat onder controle. Maar we willen dat de hele winter onder controle houden. En dan moet je maatregelen nemen, die zorgen dat de activiteiten kunnen doorgaan, maar met een bijkomende laag voorzichtigheid."

Over de mondmaskerplicht is er nog een debat vanaf welke leeftijd dat moet. "Over het voorstel van de experten om dat vanaf 9 jaar te doen, is nog geen consensus", geeft minister Dermagne toe. Zijn partij, de PS, is in elk geval tegen een verplichting van het mondmasker voor jonge kinderen: ze maken zich zorgen over de impact van het mondmasker op leren en op het leven op school voor zulke jonge kinderen.

Bekijk hier het hele interview met premier De Croo:

Videospeler inladen...

Snel derde prik

Intussen is vaccinatie verplicht in de zorg. Maar De Croo is niet voor een algemene verplichting van het coronavaccin. "Ik denk dat je mensen gewoon moet overtuigen. Wie gevaccineerd is, heeft minder kans om besmet te raken, ziek te worden of in het ziekenhuis te belanden. Het is geen perfecte bescherming, maar het is nog steeds de beste."

Nu zijn de vaccinleveringen er al, dus de uitrol van de derde prik zou een stuk sneller moeten kunnen gaan

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Hij wil daarom ook vaart maken met de derde prik. "Er moet een nieuwe vaccinatiegolf komen. We weten dat de vaccinatiecentra konden vaccineren aan het tempo van de leveringen. Nu zijn die leveringen er al, dus dat zou een stuk sneller moeten kunnen gaan."

Meest gelezen