Gemengde reacties bij zorgpersoneel op verplichte vaccinatie, van "voordelen wegen door" tot "voor blok gezet"

De federale regering heeft de verplichte vaccinatie voor personeel in de zorgsector goedgekeurd. Vanaf 1 april kunnen werknemers die een vaccin weigeren ontslagen worden. Maar hoe denken ze er in de zorgsector zelf over? Uit een aantal reacties blijkt toch wat verdeeldheid.

Katrijn Van Rossem is directeur van een woonzorgcentrum in Jette en reageert op Radio 1 op de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel. "Er zijn er die intussen bijgedraaid zijn, er zijn er die nog twijfelen en er zijn er die halsstarrig blijven weigeren", vertelt ze over haar medewerkers en hun vaccinatiebereidheid. 

Tiental mensen zal halsstarrig blijven weigeren
wzc-directeur Katrijn Van Rossem

Ondanks de verplichte vaccinatie vermoedt ze dat een 10-tal mensen een coronavaccin zal blijven weigeren. "Dat kan zijn uit religieuze overwegingen, maar even goed omdat de weigeraars tot een antivaxbeweging behoren", vertelt Van Rossem.

Zij vreest dat ze personeel zal moeten ontslaan. "Een spijtige zaak om mensen te verliezen, maar de voordelen bij een verplichte vaccinatie wegen toch door op de nadelen." Van Rossem beseft wel dat het qua personeelsbezetting een puzzel zal worden, want er is al schaarste op de arbeidsmarkt voor zorg. 

Wie zich niet wil laten vaccineren, kan zich ook laten testen. "Wie dat niet wil, en dat zou heel spijtig zijn, die kan terugvallen op een werkloosheidsuitkering. Maar enkel tot 1 april", legt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Beluister hier het volledige gesprek met wzc-directeur Katrijn Van Rossem in "De ochtend":

De directeur van Integro vzw, die acht woonzorgcentra uitbaat in Limburg, reageert dan weer gemengd positief op de beslissing om vaccins te verplichten in de zorg. "Het is jammer dat we het op deze manier moeten doen. We wilden liever een algemene vaccinatie bij onze medewerkers na overleg met die medewerkers. Maar goed, we zien in onze eigen woonzorgcentra dat de vaccins werken dus die verplichting is de logische keuze", zegt directeur Roel Eerlingen aan Radio 2 Limburg.

Liever vaccinatie na overleg met medewerkers gehad

Roel Eerlingen, directeur Integro vzw

"Toch zouden we beter een algemene vaccinatieplicht invoeren", voegt Eerlingen toe. Daarmee treedt hij het voorstel van Margot Cloet van Zorgnet-Icuro bij. "Zo worden mensen die niet gevaccineerd zijn minder gestigmatiseerd, want iedereen moet toch een vaccin laten zetten."

Yves Claes, directeur van een ander woonzorgcentrum, reageert positief. "Ik sta op dit moment zelf in de zorg, omdat we met personeel zitten dat ziek is, onder meer door enkele coronabesmettingen", legt Claes uit. "Dat is tekenend, en het spreekt dus voor zich dat ik dit goed nieuws vind."

Zorgmedewerkers Iris en Sofie in tranen

Iris werkt in de zorg - in een woonzorgcentrum - maar wil een vaccin liever niet. Zij getuigt op Studio Brussel: "Ik heb het gevoel dat ik word gedwongen, terwijl ik mijn job met hart en ziel doe."

Ik kan niet doen met mijn lichaam wat ik wil
zorgkundige Iris

"Ik heb al gehuild, ja. Ik word voor blok gezet en kan niet doen met mijn lichaam wat ik wil. Ik volg de redenering van vaccineren gedeeltelijk. Maar er zitten zoveel gaten in... Ik voel me er niet goed bij. Het is gewoon een gevoel." Iris zal zich uiteindelijk toch laten inenten om haar job te kunnen blijven doen. Zij vindt dat je al ver komt door gewoon je "gezond verstand te gebruiken, een mondmasker te dragen en je handen te wassen". 

Ik heb slecht gereageerd op mijn eerste prik, kreeg sterke bijwerkingen, waartegen ik nog altijd aan het vechten ben

zorgkundige Sofie

Zorgkundige Sofie Poppe uit Duffel reageert emotioneel op het verplichte vaccin voor mensen die in de zorg werken, maar om andere redenen. Ze werkt in een revalidatieziekenhuis in Edegem en mag om medische redenen van haar oncoloog geen tweede prik krijgen. Ze wordt nu mogelijk ontslagen en dat raakt haar erg. "Ik hoop dat er tussenoplossingen zijn voor mensen zoals ik", vertelt ze in Start Je Dag op Radio 2 Antwerpen.

Er is al personeel te weinig

verpleegkundige Marie

Marie is verpleegster in een ziekenhuis in Vilvoorde en vindt dat iedereen baas is over zijn lichaam. "Er is al zorgpersoneel te weinig", stelt ze op Studio Brussel. "Als je die laat uitvallen door een verplichting dan verhoog je de werkdruk." Marie denkt wel dat de meerderheid zich zal laten vaccineren uit liefde voor de job, weliswaar "tegen hun wil".

Meest gelezen