Kinderarts UZA waarschuwt: "Snurken bij kinderen is onderschat probleem"

1 op de 10 kinderen snurkt of heeft last van slaapapneu, en de gevolgen daarvan worden vaak onderschat. Kinderen die snurken, slapen slecht, zijn overdag moe, kunnen zich moeilijk concentreren of zijn net hyperactief. "Huisartsen en kinderartsen hebben nog te weinig oog voor de gevolgen van snurken bij kinderen, zegt Stijn Verhulst, kinderarts en diensthoofd in het UZA, op Radio 2 Antwerpen.

Bij snurken denkt men niet meteen aan kinderen die dat doen, maar uit verschillende studies blijkt toch dat ongeveer 10 procent van de kinderen snurkt. "Dat is eigenlijk best veel", zegt Stijn Verhulst, diensthoofd in het UZA in "Start Je Dag". "Je hebt snurken, wat redelijk onschuldig is maar je hebt ook slaapapneu, de ernstige vorm van snurken. Daarbij  stoppen de kinderen kortstondig met ademen tijdens de nacht en dat heeft negatieve gevolgen zoals niet uitgerust zijn en bepaalde symptomen overdag."

Snurken bij kinderen lijkt schattig en onschuldig, maar dat is het niet

Stijn Verhulst, kinderarts en diensthoofd kindergeneeskunde in het UZA

Volgens kinderarts Stijn Verhulst snurkt bijna de helft van alle kinderen die te dik is, maar bij peuters en kleuters kunnen ook vergrote poliepen, neusamandelen, of een chronisch verstopte neus daarvoor zorgen. En huisdokters hebben vaak te weinig oog voor de gevolgen daarvan. "Wij werken er hard aan om snurken en slaapapneu bekend te maken, zodat dat standaard bevraagd wordt bij de huisarts en de kinderarts. Het is belangrijk dat dit probleem tijdig geïdentificeerd en behandeld wordt. Snurken bij kinderen lijkt schattig en onschuldig, maar dat is het eigenlijk niet."

De kinderen kunnen dan terecht in de slaapkliniek voor kinderen aan het UZA, waar ze een nachtje geobserveerd worden. Zowel zuigelingen, als kleuters en oudere kinderen kunnen er terecht voor zo'n onderzoek en behandeling. 

Beluister hier het gesprek met kinderarts Stijn Verhulst van het UZA

Meest gelezen