Schepenen Sofie Bracke en Filip Watteeuw testen of het duurzame beton goed zit

Gent experimenteert met duurzaam beton in kader van Europees project

In de Gentse Sint-Lievenspoortstraat is een pleintje heraangelegd waarvan de zitbanken gemaakt zijn van duurzaam beton. De grondstoffen komen onder meer van restproducten van staalbedrijf ArcelorMittal. Het is een Europees project om het beton later op de markt te brengen.

Schepen Sofie Bracke (Open VLD) gaat met trots op de duurzame betonblokken zitten die op het pleintje dienen als zitbank. "Ze zijn onder andere gemaakt van slakken en assen van Arcelor Mittal. Het is een duurzaam beton met 65 procent minder CO2 uitstoot bij de productie."

Commercieel project

De duurzame betonnen banken zijn met opzet op een openbare plaats in Gent gezet. "Het is een demonstratieproject om te tonen wat de mogelijkheden zijn van het duurzaam beton en om er een bedrijf van te starten", zegt schepen Bracke. "Het is de bedoeling dit op de markt te brengen voor aannemers, particulieren, wegenbouwers, er zijn veel mogelijkheden." Gent ontwikkelde het beton in het kader van een Europees project, ook de universiteit werkte er aan mee. 

In de bouw wordt zeer veel beton en staal gebruikt, "daarvoor zijn miljoenen tonnen nieuwe materialen nodig. Als je materialen kan recycleren zet je een stap vooruit", besluit Bracke nog.  

kasto80

Meest gelezen