Assisenproces rond moordzaak wordt opnieuw gevoerd na procedurefout

Vandaag start in Leuven de assisenzaak rond de moord op een man van 30 in Aarschot. Die werd drie jaar geleden neergestoken en overleed op weg naar het ziekenhuis. De beschuldigden zijn de toenmalige vriendin van de man en een vriend. Het is de tweede keer dat het proces gevoerd wordt. In februari sprong het proces af na een procedurefout. 

De procedurefout gebeurde net voor de jury in beraad zou gaan. Bij de formulieren met de schuldvragen voor de jury werd ook een document verdeeld met extra informatie over uitlokking. Die uitlokking was ook gepleit door de verdediging van de vrouwelijke beschuldigde. Op het document zouden bepaalde passages extra aangeduid geweest zijn. Dat kwam volgens de verdediging neer op beïnvloeding van de jury. Na een klacht werd de voorzitter van het Hof gewraakt. 

Correct verdict

Vanaf vandaag wordt het proces dus helemaal overgedaan, mét een nieuwe voorzitter. Advocaat Jan De Man verdedigt opnieuw de vrouwelijke beschuldigde. "Ik hoop op een correct verdict", zegt hij. "Ik hoop dat mijn cliënte niet wordt veroordeeld tot de maximumstraf. Als het verdict van de jury voldoende gemotiveerd is, kan ik dat uitleggen aan mijn cliënte." 

Meest gelezen