Telewerken is sinds corona niet meer weg te denken uit ons leven, toch is het nog altijd niet volledig ingeburgerd

Twee op de drie bedrijven heeft geen beleid rond telewerken. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven en HR-dienstverlener Tempo-Team. Zeker nu een verplichting tot telewerken opnieuw op tafel ligt, is dat een opmerkelijk cijfer. Arbeiders en bedienden zijn ook vragende partij voor een duidelijk kader om telewerken mogelijk te maken. 

Sinds de coronacrisis en de daarmee gepaarde lockdowns is telewerken niet meer weg te denken. Hoewel het komt en gaat, zijn veel specialisten ervan overtuigd dat telewerken bij veel bedrijven de norm zal blijven. Anja Van Den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven, onderzocht samen met HR-dienstverlener Tempo-Team hoe bedrijven zich op deze nieuwe realiteit voorbereiden.

Niet klaar voor telewerken

Wat blijkt, is dat twee op de drie bedrijven geen beleid rond telewerken heeft. "Ze zijn nog volop bezig met de implementatie ervan", zegt professor Van Den Broeck. "Corona heeft nu eenmaal veel bedrijven voor de nieuwe realiteit geplaatst. Het was voor hen alle hens aan dek. Laptops werden bovengehaald, mensen moesten van thuis uit toegang krijgen tot het netwerk. Nu beseffen ze ook dat telewerken zal blijven."

Corona heeft nu eenmaal veel bedrijven voor de nieuwe realiteit geplaatst. Het was voor hen alle hens aan dek

Volgens Van Den Broeck beseffen veel bedrijven nu pas dat ze een deftig beleid rond telewerk moeten hebben. Ze denkt niet dat ze daar weigerachtig tegenover staan. "Het was eerder "vergeten" werk en veel bedrijven hebben nog wat koudwatervrees."

Goed voor werk-privébalans

Hoewel veel bedrijven sinds de coronacrisis zijn overgeschakeld op telewerk, van 11 procent voor de coronacrisis tot 21 procent nu, wil één op de vijf werkgevers zijn werknemers nooit van thuis laten werken. Van de werknemers geeft 11 procent aan dat zijn baas hem of haar meer controleert als hij van thuis werkt. 

Wim Van der Linden, woordvoerder bij Tempo-Team, vindt dat telewerken net goed is voor de werknemer. “De impact van hybride werken (combinatie van thuis werken en op kantoor, red.) op het optimaal functioneren van werknemers is nochtans aanzienlijk. Telewerkers scoren op vlakken zoals optimisme, werk-privébalans, motivatie, jobinhoud en geluk opvallend beter dan werknemers die verplicht enkel op kantoor werken. Ze genieten ook vaker steun van hun organisatie, zijn meer tevreden en zijn productiever dan mensen die enkel en alleen op kantoor werken”

Een betrokken en aanwezig management, kleine attenties en voldoende rustpauzes zullen hun optimaal functioneren ten goede komen

Hij denkt dat duidelijke afspraken en de juiste managementstijl de relatie tussen werkgever en werknemer in deze nieuwe realiteit alleen maar ten goede komt. Het onderzoek toont bovendien aan dat arbeiders en bedienden zelf vragende partij zijn van een duidelijk beleid rond telewerken. Een kwart van de werknemers spreekt zelf met de collega's af wie van thuis werkt. 

Arbeiders willen aangepast beleid

Van Der Linden van Tempo-Team geeft aan dat die duidelijke afspraken ook op bedrijfsniveau moeten komen. "Telewerken draagt zonder meer bij tot optimaal functioneren van werknemers mits de nodige afspraken op bedrijfs- én teamniveau. Zorg als werkgever voor je medewerkers, ook voor zij die niet kunnen thuiswerken omdat ze bijvoorbeeld de plaats niet hebben, of zij die niet willen omdat ze zich thuis bijvoorbeeld niet kunnen concentreren. Heb daarnaast oog voor de teamwerking. Het is maar weinig aantrekkelijk om naar een leeg kantoor te komen. Zorg er ook voor dat medewerkers elkaar kunnen zien, spreken en kunnen overleggen."

Bijna de helft van de arbeiders (44 procent, red.) wil dat zijn bedrijf een duidelijk sanitair beleid uittekent. Een op de drie wil meer aandacht voor veiligheid. “Arbeiders hechten enorm veel belang aan een correcte, hygiënische werkomgeving met aandacht voor de geldende coronamaatregelen. Een betrokken en aanwezig management, kleine attenties en voldoende rustpauzes zullen hun optimaal functioneren ten goede komen”, besluit prof. Anja Van den Broeck

Meest gelezen