Tongeren wil ondernemers met AmbioriX-factor met financiële steun naar centrum lokken

Tongeren wil handelaars die over de "AmbioriXfactor" beschikken financieel en inhoudelijk ondersteunen om zich in de binnenstad te vestigen. Net zoals in veel andere steden blijft de leegstand in het Tongerse centrum toenemen, een probleem dat het stadsbestuur nu grondig wil aanpakken. “We gaan op zoek naar ondernemers met “kàrrëktêer” zoals wij dat in het Tongers zeggen”, stelt Marc Hoogmartens, Schepen van Economie (CD&V).

Uit een grondige analyse door het Tongerse stadbestuur blijkt dat het woord “karakter” de gemiddelde Tongenaar definieert. “Enerzijds beschikken we over een boeiend patrimonium, met Ambiorix als boegbeeld”, zegt Marc Hoogmartens. “Anderzijds zijn Tongenaren trotse en rebelse mensen, die zelfs een beetje weerbarstig in het leven staan. Die zaken willen we samenbrengen in alle lagen van het ondernemerschap. We gaan dus op zoek naar handelaars die over de AmbiorXfactor beschikken: ondernemers die duurzaam willen vernieuwen, mét karakter." 

Wie geselecteerd wordt kan rekenen op professionele begeleiding en een financieel ondersteuningspakket van 10.000 euro.
Marc Hoogmartens, schepen van Economie in Tongeren

“Concreet doen we dat met een wedstrijd voor starters die een karaktervolle zaak willen opstarten in de binnenstad. Wie geselecteerd wordt, kan rekenen op professionele begeleiding en een financieel ondersteuningspakket van 10.000 euro. Die financiële steun kan ingezet worden voor verdere coaching, huur of andere werkingskosten en publiciteit. Verder verwachten we van de geselecteerde starters dat ze meewerken aan de acties in het stadscentrum om de aantrekkingskracht van Tongeren als handelscentrum te versterken.”

(Lees verder onder de foto.) 

Bestaande ondernemers

Naast het aantrekken van nieuwe ondernemers wil de stad bestaande ondernemers verder ondersteunen. “We gaan coachingsprojecten aanbieden en samen commerciële acties opzetten. Verder zullen we ook mysterieshoppers inzetten om de kwaliteit van de dienstverlening te verhogen. Tenslotte zullen we ambassadeurs van de authentieke handelaars in ons centrum naar voor schuiven.”

Provincie Limburg

De provincie Limburg voorziet een subsidie van 100.000 euro om de actie uit te werken. “De Tongerse aanpak heeft een dubbele impact”, verduidelijkt gedeputeerde Tom Vandeput (CD&V). “Eerst en vooral zorgen innovatieve startersideeën voor de invulling van leegstaande panden en daarnaast worden de bestaande handel en horeca weerbaarder gemaakt in de groeiende digitale shoppingmarkt.”

Meest gelezen