Vakbonden verzetten zich hevig tegen verplichte vaccinatie zorgpersoneel: "Dit is een oorlogsverklaring"

De vakbonden BBTK en ACV Puls zijn het niet eens met de beslissing van de federale regering om een coronavaccin te verplichten voor het verplegend zorgpersoneel. Vanaf 1 april kunnen werknemers die een vaccin weigeren ontslagen worden. De socialistische vakbond BBTK noemt de beslissing een "oorlogsverklaring" en volgens het christelijke ACV Puls is de geplande regeling "een kaas met heel veel gaten". De Franstalige, christelijke vakbond CNE heeft zelfs een stakingsaanzegging ingediend.

Gisteren maakte de federale regering bekend dat een coronavaccin vanaf volgend jaar verplicht zal zijn voor het verplegend personeel in de zorgsector. Vanaf 1 januari 2022 krijgen die mensen drie maanden de tijd om zich te laten vaccineren. Wie weigert heeft dan recht op een technische werkloosheidsuitkering. Vanaf 1 april kunnen de werknemers die een vaccin weigeren ontslagen worden, met recht op een werkloosheidsuitkering.

"Op 1 april is de keuze definitief", zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). "Wie dan niet gevaccineerd is, wordt ontslagen."

Videospeler inladen...

Maar die plannen zinnen de vakbonden BBTK en ACV Puls absoluut niet. "Het nemen van dergelijke maatregel leidt uiteindelijk tot een aantasting van de rechten van werknemers. Het is een oorlogsverklaring, laat BBTK weten in een persbericht.

Het nemen van dergelijke maatregel leidt uiteindelijk tot een aantasting van de rechten van werknemers

Socialistische vakbond BBTK

De socialistische vakbond BBTK benadrukt dat zij absoluut voorstander zijn van een zo ruim mogelijke vaccinatiecampagne. Maar dit is niet de manier om dat doel te bereiken, vinden ze. "De afgelopen maanden is de regering er niet in geslaagd voldoende burgers te overhalen zich te laten vaccineren. Nu besluit zij om de toegang tot werk als wapen tegen sommige werknemers te gebruiken. Vandaag, het verplegend personeel. En welke categorie werknemers is dan morgen aan de beurt?"

Ook bij de Christelijke vakbond ACV Puls stoot de beslissing van de federale regering op veel onbegrip. "We hebben sinds het begin aangegeven dat het voor ons kan dat een regering beslist om een verplichte vaccinatie op te leggen, ook in de zorg. Maar wat we nu zien is dat de regeling vooral een kaas met heel veel gaten is. Dit is echt niet goed uitgewerkt", zei vakbondssecretaris Olivier Remy in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Dit is een kaas met heel veel gaten

Olivier Remy, vakbondssecretaris ACV

Zo vinden zij het onbegrijpelijk dat de verplichting enkel geldt voor bepaalde zorgfuncties. "Dit houdt geen steek. Logistiek assistenten bijvoorbeeld vallen niet onder de verplichting, hoewel ze in dezelfde werkomgeving nauw samenwerken met zorgkundigen en verpleegkundigen. Verzorgenden in de thuiszorg vallen ook niet onder de regeling, maar thuisverpleegkundigen dan weer wel."

Volgens Remy zal dat bovendien tot rechtsonzekerheid leiden. "Voor de ene geldt een verplichting,  voor de andere niet. Maar de druk gaat er zijn voor iedereen. Dus er gaan ook juridische accidenten gebeuren van mensen die onterecht gesanctioneerd zullen worden."

Beluister hier het interview met Olivier Remy van ACV in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Weigeraars te zwaar gestraft

Beide vakbonden vinden de sancties te zwaar voor personeel dat een vaccin weigert. Ontslag vinden zij veel te ver gaan. Bovendien wijzen ze erop dat deze beslissing grote gevolgen kan hebben voor de draagkracht en de inzet van het personeel in de zorg. Ze vrezen dat heel wat medewerkers zullen wegvallen, terwijl het personeelstekort in de zorg nu al acuut is. 

Vooral in Brussel is de situatie erg moeilijk. "Een week of twee geleden was daar zeventig procent van het personeel gevaccineerd", aldus Remy. "Wat gaat er dan gebeuren begin januari? Dan gaat dertig procent van het personeel wegvallen, want wie niet gevaccineerd is moet dan om de drie dagen een PCR-test laten doen. Voor velen is dat financieel niet houdbaar, dus die gaan uitvallen."

Maar wat is dan wel de oplossing? "Het is hoog tijd dat het bredere debat over de algemene verplichte vaccinatie gevoerd wordt", laat ACV Puls weten. Daar sluit BBTK zich bij aan: "Werknemers zijn geen pionnen op het schaakbord van het coronavirus. Ofwel is vaccinatie verplicht voor iedereen, ofwel voor niemand. Maar vaccinatie kan geen synoniem zijn voor sancties voor welke werknemer dan ook."

Ook de Franstalige, christelijke vakbond CNE wil zich niet zomaar neerleggen bij de aangekondigde regeling. Zij dienden vandaag een stakingsaanzegging in. De Vlaamse vakbonden zouden voorlopig geen plannen hebben in die richting, maar zij vragen wel nieuw overleg met de regering.

In de woonzorgcentra waar een deel van de werknemers zich niet heeft laten vaccineren, zijn ze bezorgd. Wanneer die werknemers zich blijven verzetten tegen een vaccin, vrezen ze met een personeelstekort te zitten volgend jaar.

Videospeler inladen...

Meest gelezen