Winter in het park Oostende

Vandaag start opbouw kerstmarkt Oostende: "Wachten op Overlegcomité is geen optie"

In Oostende start vandaag de opbouw van de kerstmarkt: “Anders geraken we niet klaar tegen 3 december”, zegt organisator Quinten Goekint. “Wachten op het Overlegcomité is dus geen optie.”

Met het geplande Overlegcomité zijn kerstmarkten nog onzeker, maar in Oostende beginnen ze vandaag met de opbouw. “We hebben die tijd nodig om alles klaar te hebben voor de opening op 3 december”, vertelt organisator Quinten Goekint. “Traditioneel beginnen we twee woensdagen voor de vrijdag dat we openen.”

Overlegcomité

Starten met de opbouw is een groot risico met het Overlegcomité van morgen. “Praktisch gezien kunnen we niet wachten tot dan. De schaatsbaan in Oostende ligt op een vijver en het is een hele klus om die pontons daar te krijgen. Maar natuurlijk is het met een bang hart afwachten.”

Winter in het park Oostende

Maatregelen

Op eventuele maatregelen is het nog wachten: “Maar voor ons is een Covid Safe Ticket voor buiten geen optie”, zegt Goekint. “Ze doen alsof je die locaties makkelijk kan afzetten, maar je kan toch geen lokale handelaars en horeca afsluiten?” Een coronapas in de beperkte binnenruimtes is geen probleem voor de organisator. “Ze hebben altijd gezegd dat er buiten geen probleem was, maar we willen wel meegaan in een mondmaskerverhaal. Maar een beperking op aantallen is financieel onhaalbaar.”

Impact

“Voor ons als organisator is het afgelasten van de kerstmarkten verschrikkelijk, maar ook voor onze mensen. Vorig jaar hebben we steun gekregen van de overheid, maar daar spreken ze nu niet over.” Maar de impact is ook te voelen bij anderen. “Op die markten staan standhouders, die kijken ernaar uit, hebben al aankopen en investeringen gedaan. Onrechtstreeks tref je ook vaste handel en horeca in de buurt van die projecten.”

Meest gelezen