NASA

Verenigde Staten boos op Rusland: "Roekeloze" rakettest bracht bemanning van het ISS in gevaar

De Verenigde Staten zijn boos omdat Rusland een "gevaarlijke en onverantwoorde" rakettest uitgevoerd heeft. Rusland blies daarbij een van zijn eigen satellieten op, waardoor honderdduizenden grote en kleine stukken schroot in de ruimte terechtkwamen. De astronauten en kosmonauten in het internationaal ruimtestation ISS moesten zich uit voorzorg terugtrekken in beveiligde capsules. "Die brokstukken zijn kogels die kriskras door het heelal vliegen tegen 28.000 km per uur", zegt ruimtevaartingenieur Stijn Ilsen.

Maandag kreeg het vluchtleidingsteam van het ISS een melding over een geëxplodeerde satelliet. De brokstukken vormden een reële bedreiging voor de 7 astronauten en kosmonauten aan boord. Ze moesten overgaan op veiligheidsprocedures en zich terugtrekken in de capsules die normaal gezien gebruikt worden bij de terugkeer naar de aarde. Dat is standaard in geval evacuatie nodig kan zijn.

Rusland had een antisatellietwapen (een zogenoemde ASAT-raket) afgevuurd op een oude, in onbruik geraakte satelliet die in een baan om de aarde zweeft, om dat wapen te testen. De VS is daar niet over te spreken. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is woedend. "Een roekeloze test die het leven van astronauten, de integriteit van het ISS en de belangen van alle landen in gevaar brengt", klinkt het op Twitter.

Ook de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is verontwaardigd. "Met zijn lange ruimtevaartgeschiedenis is het ondenkbaar dat Rusland niet alleen Amerikaanse en andere astronauten in het ISS in gevaar brengt, maar ook zijn eigen kosmonauten", zegt directeur Bill Nelson. "De actie is roekeloos en gevaarlijk, en bedreigt ook het Chinese ruimtestation en de taikonauten aan boord."

De crew van het ISS bestaat momenteel uit vier Amerikanen, een Duitser en twee Russen. Ze werden na de vernietiging van de raket gewekt en moesten veiligheidsluiken van meerdere modules sluiten. Daarna moesten ze zich terugtrekken in de capsules. Het ISS beweegt zich elke 90 minuten door of nabij de wolk van schroot. Na de derde passage oordeelde de NASA dat het veilig genoeg was voor de bemanning om terug te keren naar het ruimtestation zelf.

"Kogels die kriskras rondvliegen"

Volgens de VS zijn er tot nu toe al meer dan 1.500 grote en detecteerbare brokstukken geregistreerd. Op termijn zullen honderdduizenden kleine deeltjes blijven rondzweven als afval dat risico's kan opleveren voor de ruimtevaart.

"Er zweven duizenden stukken afval rond in de ruimte. Meestal oude satellieten of rakettrappen, grote dingen van een paar ton. Ze zweven ongecontroleerd rond, maar je kan wel voorspellingen maken. Je weet waar dat afval is, je kan ervoor zorgen dat je er niet tegen botst", zegt ruimtevaartingenieur Stijn Ilsen. "Bij zo'n explosie waar een object van een paar ton versplintert in duizenden stukjes van enkele grammen of kilogrammen, krijg je kogels die kriskras rondvliegen tegen 28.000 kilometer per uur. Dat is heel moeilijk om te voorspellen en bovendien kan de mogelijke schade heel groot zijn. Zo'n klein object aan zo'n snelheid kan dwars door het ISS gaan."

"Dit is een bijzonder spijtig voorval. Rusland heeft puur om zijn militaire dominantie te tonen een oude satelliet kapotgeschoten. Het was niet hun bedoeling om het op te ruimen", vindt Stijn Ilsen.

Surrey Space Center

"Opzettelijk gebrek aan respect"

"Rusland heeft een opzettelijk gebrek aan respect getoond voor de veiligheid van en in de ruimte voor alle naties", zegt de Amerikaanse legergeneraal James Dickinson. "Het afval zal de komende jaren een bedreiging blijven vormen voor activiteiten in de ruimte, waardoor satelliet- en andere ruimtemissies in gevaar komen. Er gaan ook steeds meer manoeuvres nodig zijn om botsingen te voorkomen."

Veel mensen in de ruimtevaart zijn op zoek naar oplossingen om het bestaande ruimteafval op te ruimen. Met zo'n test explodeert het. Het is dweilen met de kraan open

Ruimtevaartingenieur Stijn Ilsen

De woede van de VS is terecht, zegt Ilsen. "Het is een verontwaardiging die gedeeld wordt door veel mensen die in de ruimtevaart werken. Ze zijn bezig met hun satellieten zo te ontwerpen dat ze geen afval worden. Veel mensen zijn op zoek naar oplossingen om het bestaande ruimteafval op te ruimen. En met zo een test, explodeert het aantal. Het is een beetje dweilen met de kraan open."

Ilsen wijst erop dat de Verenigde Staten, China en India in het verleden ook al oude satellieten kapotgeschoten hebben. "Rusland voegt zich nu ook bij dat clubje. Je voegt een nieuwe dimensie aan het probleem toe. Het mag stoppen, er is al genoeg afval in de ruimte."

Rusland: "Niet meer in de gevarenzone"

Het Russische ruimtevaartagentschap Roskosmos minimaliseert de gevolgen van de rakettest. "De baan van het object, die maakte dat de bemanning van het ISS zich volgens standaardprocedures moest beschermen, heeft zich verder verwijderd van de baan van het ISS", klinkt het. Het ISS bevindt zich volgens Rusland dus niet meer in de gevarenzone.

Meest gelezen