Radio 2

Vzw XIU wil iedereen zichtbaar op de fiets in donkere tijden

De Kortrijkse vzw XIU ijvert al meer dan 13 jaar voor meer zichtbaarheid van jonge fietsers in de drukke ochtend- en avondspits. Maar nog steeds zijn niet alle jongeren overtuigd. “Ondertussen hebben al 224 secundaire scholen en ouderverenigingen in Vlaanderen onze bekommernis overgenomen”, zegt Isabelle Vercruysse van de vzw XIU.

De vzw XIU trekt door de 5 Vlaamse provincies om aandacht te vragen voor het thema. Spes Nostra in Heule was de eerste stop in de campagne. De secundaire school in het Kortrijkse leverde in het verleden heel wat inspanningen om haar scholieren aan te moedigen om toch maar fluo-hesjes te dragen, vooral in de donkere maanden. De school kreeg als dank voor hun inspanningen een grote, lichtgevende XIU-eend aangeboden. Ook de verkeerspolitie van de PZ Vlas (Kortrijk, Kuurne, Lendelede) en Kortrijkzaan Joeri Verbeeck kregen om dezelfde reden een XIU-eend. 

Radio 2

Ik draag het meer dan vroeger

Joeri Verbeeck was op 24 april 2015 slachtoffer van een tragisch dodehoekongeval. Toen gaven de dokters de jongen van 17 weinig hoop. Hij verloor zijn rechterarm en zijn linkeroog. Maar Joeri vocht voor zijn leven en is nu onder meer ambassadeur verkeersveiligheid die voordrachten geeft op scholen over zijn ervaringen. “Ik rij nog regelmatig rond met de fiets en draag nu vaker een fluo-vestje dan vroeger. Ik weet hoe belangrijk het is om zichtbaar te zijn in het verkeer. Maar ik merk dat veel jongeren nog zonder fluorescerende kledij rondrijden. Misschien moet ze zo’n hesjes wat ‘cooler’ maken om het draagvlak te vergroten, want nogal wat jongeren knappen daar op af!”

Ik vind het niet cool

De meeste leerlingen van Spes Nostra komen met de fiets naar school en in veel gevallen dragen ze in de herfst- en wintermaanden kledij die licht weerkaatst. “Ik niet, ik vind het niet cool”, zegt een scholiere die wel elke dag met de fiets naar school komt. “Maar ik heb wel ringen aan mijn vest en mijn rugzak die licht weerkaatsen. Als hesjes meer modieus worden, wil ik er nog wel eens over nadenken!”

Radio 2

Werk aan de winkel

De vzw XIU blijft verder aan de kar trekken met acties zoals vandaag. “We brengen nu al 13 jaar lang fluo- en retroreflecterend materiaal op een ludieke en creatieve manier in de scholen onder de aandacht van jongeren. We willen zo het maatschappelijk draagvlak vergroten bij de jeugd”, aldus Isabelle Vercruysse. “Vandaag gebeurt dat met een ludieke wedstrijd op rollen tussen de verschillende scholen. Ze kunnen er een gele trui mee winnen. Fluorescerend, natuurlijk!”

Meest gelezen