Jan Pollers voor stad Leuven

Winteropvang Leuvense daklozen gaat van start in nieuwe woning

In Leuven is de winteropvang geopend voor thuis- en daklozen, die een veilige en warme plek zoeken om de nacht door te brengen. De stad kocht hiervoor een rijwoning in het centrum van Leuven. Daar kunnen in samenwerking met het CAW (Centrum voor Algemeen Welzijnswerk) tot 12 mensen per nacht terecht. 

"Dit jaar is een bijzonder jaar", zegt schepen van Zorg en Welzijn Bieke Verlinden (Vooruit). Vorig jaar was het improviseren door de coronacrisis. We moesten op zoek naar alternatieve opvangplaatsen. Dit jaar keren we terug naar de toestand voor corona, met een nieuw gebouw op een vast adres." 

"Voor alle duidelijkheid: dit is dus in de eerste plaats een nachtopvang volgens de bbb-formule (brood, bad, bed). Mensen kunnen er een avondmaal en een ontbijt gebruiken, slapen en zich wassen. Het is dus geen dagopvang, maar een initiatief dat deel uitmaakt van onze winteropvang", verduidelijkt Verlinden. De gebruikers kunnen wel doorverwezen worden naar andere hulp. In de winteropvang gelden uiteraard de gebruikelijke coronaregels.

Volstaan 12 plaatsen?

"Er kunnen elke nacht tot 12 mensen terecht. Dat lijkt niet veel, maar in het geval van aanhoudende vrieskou wordt het basisaanbod van twaalf plaatsen uitgebreid met onder andere open plaatsen in het crisisopvangcentrum en de noodkamer", aldus de schepen. Voorts wordt in het actieplan van de stad veel ingezet op het vinden van duurzame oplossingen voor dakloze mensen.  

Meest gelezen