Aangereden wolf in Oudsbergen blijkt dan toch mannetje: "Ambulance staat al weken klaar, we wisten dat dit kon gebeuren"

Vanmorgen is een wolf aangereden en gedood op de Meeuwerbaan tussen Oudsbergen en Peer. Eerst is gemeld dat het om een vrouwtje ging, maar intussen blijkt het een mannetje te zijn. Het gaat wellicht om een van de jonge welpen van August en Noëlla. "Het komt hard aan maar je weet dat dit kan gebeuren", zegt Yentl Nijs van het Natuurhulpcentrum.

De dode wolf werd aangetroffen naast de N719 op de grens van Meeuwen (Oudsbergen) en Peer. Eerst is gezegd dat het om een vrouwtje gaat, maar na onderzoek blijkt het toch een mannetje te zijn.

Yentl Nijs van het Natuurcentrum: “Het is een heel mooi dier, al redelijk groot. De welpen zijn nog onervaren, zeker in het verkeer waardoor deze nu jammer genoeg aangereden is. Ze weten niet hoe ze op het verkeer moeten reageren, nemen vaak de verkeerde beslissing en springen dan voor een wagen.”

De voorbije weken werden de welpen regelmatig gezien omdat ze op pad zijn met moeder en vader: “Precies daarom hebben we enkele weken geleden onze ambulance al klaargemaakt om uit te rukken voor een wolf. We hebben er een speciaal vangnet ingelegd mocht het dier nog leven”, zegt Nijs. 

Teleurgesteld

Het Natuurhulpcentrum liet vanmorgen op sociale media al weten teleurgesteld te zijn met de dood van de jonge welp. "Dit maakt nog maar eens pijnlijk duidelijk dat er binnen onze verkeersinfrastructuur nog heel wat werk is om dit soort jammerlijke gebeurtenissen zo veel mogelijk te vermijden", klinkt het op hun sociale media.  Wolven zijn erg mobiele dieren, en hebben daarom een verhoogd risico om in aanraking te komen met ons drukke verkeer. Vorig jaar werden ook al twee jonge vrouwtjes doodgereden. 

Als boswachter zijn het een beetje mijn kindjes, je houdt van ze. 

Michel Broeckmans, boswachter

Michel Broeckmans is boswachter op het militair domein van Houthalen-Helchteren en monitort de wolven in Noord-Limburg: “We proberen dagelijks te monitoren waar de wolven precies rondhangen aan de hand van pootafdrukken, drollen en het wildcamera-netwerk. “Als boswachter zijn het een beetje mijn kindjes, ze worden geboren, je volgt dat op en je kijkt uit naar de pups. Je houdt van ze.” 

De dood vanmorgen van een van vijf welpen komt dan ook hard aan. “Het is jammer maar je weet dat het kan gebeuren. Vorig jaar is de eerste gesneuveld op de weg op 9 oktober, en de tweede op 19 oktober. En deze op 16 november, dat is bijna een maand later. Dat doet pijn.”

Meest gelezen