Luc Crevecoeur

Zeldzame veenmol ontdekt in Domein Bovy: "Een soort krekel die graaft als een mol"

De veenmol werd in de lente toevallig ontdekt tijdens het in kaart brengen van het aantal boomkikkers op het domein Bovy in Heusden-Zolder. Het gaat om een van de grootste insecten in West-Europa.

Regionaal Landschap Lage Kempen nam vorig jaar de moerasvijver en de bosranden onder handen op het domein Bovy, om het leefgebied van de boomkikker te verbeteren. Afgelopen zomer werd het aantal boomkikkers geteld, en bij het inventariseren werd de veenmol toevallig ontdekt. "Die veenmol maakt een monotoon snorrend geluid en dat hebben we toevallig gehoord tijdens het inventariseren van het aantal roepende boomkikkers", vertelt Michiel Aerts van Regionaal Landschap Lage Kempen. 

De veenmol mag dan wel een insect zijn, zijn gedrag lijkt op dat van een mol. "Hij leeft onder de grond en heeft ook van die graafpootjes", gaat Aerts verder.  "Vandaar dus de naam veenmol."  Het is een van de grootste insecten van West-Europa, maar in Vlaanderen komt hij maar zelden voor.  "Hij houdt van vochtige gebieden. Domein Bovy is erg vochtig, dus het is niet vreemd dat we hem net daar hebben gespot." Intussen gaat het ook goed met de boomkikker in het gebied. "In het voorjaar werden er 8 roepende mannetjes gehoord." 

Meest gelezen