AFP or licensors

Zeker één dode, minstens twee vermisten en veel schade bij noodweer in Canada

In Canada, in de provincie British Columbia, viel er in 24 uur evenveel neerslag als normaal in een hele maand. De regen kwam samen met een hevige storm. Er is minstens een dodelijk slachtoffer gevallen, zeker twee mensen worden nog vermist. De hevige regenval verwoestte wegen en spoorverbindingen, duizenden mensen werden geëvacueerd. 

In de Canadese stad Vancouver zijn de twee belangrijke snelwegen, die de westelijke havenstad verbinden met de rest van Canada, afgesloten omdat ze onder water gelopen zijn. Ook het spoorwegverkeer in de regio is zwaar verstoord. Zo kunnen er geen goederentreinen meer naar de haven van Vancouver.

Zo'n 250 kilometer verderop, in Lillooet, kwam een vrouw om het leven toen een modderstroom een stuk van een snelweg overspoelde. Meerdere voertuigen en tenminste twee inzittenden worden nog vermist.

Duizenden mensen werden intussen geëvacueerd omwille van het noodweer dat maandag de regio trof. 7000 inwoners van de stad Merritt kregen het bevel hun huizen te verlaten. Gisteren viel er sneeuw in het gebied. Je zag auto's drijven in het ijskoude water. 

Er werden ook helikopters ingezet om zo'n 300 mensen te evacueren die vastzaten in het bergdorpje Agassiz. 

AFP or licensors

De plaatselijke autoriteiten spreken van "het ergste noodweer in honderd jaar". De Canadese premier Justin Trudeau meldde aan Canadese media dat hij de situatie nauwlettend in de gaten houdt. "We zullen er zijn om  te helpen op welke manier dan ook", zei de premier nog.

Ook in de aangrenzende Amerikaanse staat Washington is er wateroverlast. Tienduizenden gezinnen hebben er geen elektriciteit meer.

Videospeler inladen...

De felle regen en wind van de voorbije dagen zijn vandaag afgenomen. Afgelopen zomer werd British Columbia getroffen door een hittegolf, die honderden bosbranden heeft aangewakkerd en enorme verwoestingen heeft aangericht. Meer dan 500 mensen kwamen toen om het leven. 

Meest gelezen