Honderden mensen zakten af naar de Stadshal.

300 actievoerders protesteren opnieuw tegen seksueel geweld in Gent

Zowat 300 actievoerders hebben vanavond onder de Stadshal in Gent geprotesteerd tegen seksueel geweld. Ze hekelen de recente incidenten in het Gentse uitgaansleven en vragen meer politieke actie. "Seksueel geweld moet stoppen, maar daarvoor heb je een ambitieuze aanpak nodig", zegt initiatiefneemster Ina Van Maele.

De voorbije weken kwamen verschillende incidenten van grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld aan het licht in het Gentse uitgaansleven. De opeenstapeling van incidenten veroorzaakte heel wat ophef. 

Honderden actievoerders trokken daarom al door de binnenstad om de incidenten aan te klagen en het stadsbestuur zat al samen voor een overleg met onder meer politie en café-uitbaters. "Er komen nog meer opleidingen voor horeca-personeel, zodat zij kunnen ingrijpen wanneer zij iets opmerken", beloofde burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) na de laatste protestmars van vorige week.

Voor Ina Van Maele, die het initiatief nam voor de nieuwe protestactie, is het echter tijd voor actie. "De reacties uit politieke hoek zijn voor ons onvoldoende", vertelt ze. "Na de vorige protestactie deed het Gentse stadsbestuur enkele beloftes. Die zijn echter te beperkt en nog te weinig concreet. Als we de strijd met seksueel geweld willen aangaan is een echte ambitieuze aanpak nodig op alle terreinen van de samenleving."

Daarvoor is volgens Van Maele niet enkel de stad verantwoordelijk. "Vanavond richten wij ons ook tot de federale regering", gaat ze voort. "Ze beloofden om van seksueel geweld een prioriteit te maken. Tot nog toe blijft het bij losse maatregelen, vage beloftes en mist ze ambitie. Daarom komen wij vandaag opnieuw op straat en zullen wij blijven actie voeren totdat er een echte globale aanpak komt. De stroom aan getuigenissen en klachten is enorm."

De reacties uit politieke hoek zijn voor ons onvoldoende. Daarom zullen wij blijven actie voeren totdat er een echte globale aanpak komt

Initiatiefneemster Ina Van Maele

Tijdens de speeches onder de Stadshal eisten de vrouwen ook meer zorgcentra voor seksueel geweld in ons land. Zo zou er voor hen in iedere provincie minstens één zorgcentrum moeten komen. Naast de speeches probeerden de actievoerders met luide slogans het stadsbestuur te bereiken. Ze zongen ook nog een protestlied en brachten paarse verf aan hun handen aan.

De vrouwen zijn het seksueel geweld beu.
kasto80

Meest gelezen