Jacob Anthony Chansley
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

41 maanden cel voor "man met de bizonkop" die Amerikaanse parlement bestormde

In de Verenigde Staten is de zogenoemde "bizonman" schuldig bevonden voor zijn rol in de bestorming van het Capitool begin dit jaar, hij krijgt een celstraf van 41 maanden. De man bestormde het Capitool in een opvallende bizonoutfit, nadat voormalig Amerikaans president Donald Trump de presidentsverkiezingen had verloren. De man had zelf schuldig gepleit. 

Op 6 januari bestormden boze Trump-aanhangers het Amerikaanse parlementsgebouw in Washington omdat ze zich niet wilden neerleggen bij de verkiezingsnederlaag van voormalig president Trump. Een van de meest gefotografeerde figuren tijdens deze bestorming was Jacob Anthony Chansley, ook bekend als Jake Angeli. De man liep er rond in ontbloot bovenlijf, zijn gezicht beschilderd in de kleuren van de Amerikaanse vlag, en hij was verkleed als bizon, inclusief horens.

Voor zijn rol in de bestorming van het Capitool heeft Angeli nu een celstraf van 41 maanden gekregen. "Wat jij hebt gedaan is verschrikkelijk", zei rechter Royce Lamberth in de federale rechtbank in Washington DC. "Wat je deed was zo ernstig dat ik geen straf kan rechtvaardigen die lager ligt" dan wat er gevraagd werd door aanklager, zei de rechter nog. Maar de straf van "bizonman" is toch iets lager, want de aanklager vroeg oorspronkelijk 51 maanden cel. 

Wat jij hebt gedaan is verschrikkelijk

Rechter Royce Lamberth in de federale rechtbank in Washington DC

"Ik had ongelijk toen ik het Capitool binnenging. Ik heb geen excuus", zei Angeli in de rechtzaal. "Bizonman" had eerder schuldig gepleit en verklaarde ook spijt te hebben, zijn advocaat vroeg daarom de vrijlating. De advocaat wees er ook op dat de zogenoemde bizonman al tien maanden in de cel zit. 

Bekijk hier opnieuw hoe de bestorming van het Capitool verliep. Opgelet: de beelden kunnen schokkend zijn:

Videospeler inladen...

"Voormalig aanhanger van Trump en complottheorieën"

De 34-jarige Angeli was een fervent Trump-supporter en aanhanger van de extreemrechtse complottheorieën van Qanon. Een theorie die beweert dat leden van de Amerikaanse elite, onder wie politici van de Democraten, maar ook mensen uit de zakenwereld, de media of Hollywood, betrokken zijn bij een complot tegen Trump. Angeli woonde zeer vaak  extreemrechtse betogingen bij en noemde zichzelf "QAnon sjamaan". Intussen zou hij volgens zijn advocaat geen aanhanger meer zijn van Trump, noch van QAnon. 

Het is de zwaarste straf die tot nu werd uitgesproken aan beschuldigden voor hun rol bij de bestorming van het Amerikaanse parlement. Bij de bestorming van het Capitool vielen 4 doden. Er raakten minstens 60 agenten gewond. 

Jacob Anthony Chansley
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.
Jacob Anthony Chansley

Meest gelezen