BELGA

Stad Genk beloont kinderen die met de fiets of te voet naar school gaan

De stad Genk gaat leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar die met de fiets of te voet naar school gaan belonen. Een sensor op fiets of rugzak moet hun verplaatsingen registeren en dat levert dan digitale munten op.  Scholieren kunnen die munten op verschillende plaatsen omruilen. “Op deze manier willen we kinderen en hun ouders stimuleren om vaker te kiezen voor duurzaam vervoer”, zegt Karel Kriekemans, schepen van Mobiliteit (CD&V).

Alle Genkse lagere scholen kunnen zich vanaf nu inschrijven voor het fietsbeloningsproject “Buck-e”, een systeem dat fietsers en wandelaars beloont. “Een scanner aan de poort registreert de data van de sensor die aan de fiets of rugzak bevestigd is”, legt schepen Kriekemans uit. “Op basis van die gegevens ontvangen scholieren virtuele stadsmunten. Deze bucks kunnen ze omruilen bij een lokale handelaar, in de bib, in het zwembad of elders. Met een app kunnen de kinderen hun data en hun verdiende munten opvolgen en met een kredietkaart kunnen ze de munten uitgeven. Genkse scholen die geïnteresseerd zijn kunnen zich vanaf volgende week aanmelden.”

Veilige schoolomgevingen

“We willen gezinnen niet alleen overtuigen om vaker op de fiets te springen, maar we zetten ook in op veilige en duurzame schoolomgevingen”, vervolgt Kriekemans "We begeleiden scholen op maat, op vlak van educatie, infrastructuur, informatie en sensibilisatie. We willen er een en-en-verhaal van maken.”

Voor de uitvoering van het project werkt de stad samen met het bedrijf Smartville.

Meest gelezen