CHECK - Neen, een vader en zijn kind worden hier niet weggestuurd van de Sint omdat ze geen geldige coronapas hebben

Op sociale media doet een foto de ronde waarbij een agent nogal hardvochtig een vader en zijn kind lijkt weg te sturen die over een hek naar de intocht van de Sint in Amsterdam kijken. De suggesties dat dit te maken heeft met pesterijen van ongevaccineerden of het begin is van een maatschappij met een voortdurende QR-identificatieplicht kloppen hier niet. Alles heeft te maken met een onveilige verkeerssituatie.

Vorige zondag was de Sint in Amsterdam. Na een boottocht op de Amstel en de Prinsen- en Herengracht kwam de goedheilige man aan bij het Scheepvaartmuseum, waar hij ook aan wal ging. Het terrein waarop dat gebeurde, was afgezet met hekken en je moest een ticket én een geldige coronapas hebben om binnen te geraken.

Wie geen ticket had, kon vanop afstand meekijken. Zoals een vader en zijn zoon doen. Tot ze worden weggestuurd door een agent. De situatie wordt op beeld vastgelegd en vervolgens volledig uit de context gerukt om onder meer het conflict tussen gevaccineerden en ongevaccineerden te voeden.  

De foto verschijnt zondagmiddag op Twitter, waar iemand zich afvraagt "wat drijft zo'n politieagent?". Het bericht lokt honderden reacties uit. 

Wat later begint een uitsnede van de foto op sociale media te circuleren en zie je enkel en alleen nog de agent, de vader en het kind. De foto wordt ontdaan van de context van het Scheepvaartmuseum en de verkeerssituatie. 

Onder meer onafhankelijk parlementslid voor Vlaams Belang, Dries Van Langenhove, deelt die uitsnede en beweert dat “een politieagent een vader zonder QR-code verbiedt om zijn kind naar de intocht van de Sint te laten kijken. Dit heeft niks te maken met gezondheid. Dit is enkel en alleen om mensen te pesten die niet willen meedoen aan de QR-identificatieplicht (en het social credit systeem dat daar op zal volgen).”

Van Langenhove speelt handig in op de groeiende discussie rond vaccinatie. Hij suggereert meteen ook de (complot)theorie dat onze samenleving het Chinese voorbeeld zal volgen waarbij het Covid Safe Ticket ooit een verplichte QR-identificatiecode zal worden, gekoppeld aan het sociaalkredietsysteem zoals ze dat in China kennen. Het bericht van Van Langenhove lokt honderden boze reacties uit die zijn betoog beamen en het bericht wordt veel gedeeld.

Het had waar kunnen zijn, maar zoals wel vaker, is het dat niet. De foto is uit zijn context gehaald. De scène speelt zich inderdaad af aan het Scheepvaartmuseum, maar heeft volgens de politie van Amsterdam niets te maken met vaccinaties en QR-codes.

"Wij hebben onze collega die op de foto staat afgebeeld, gecontacteerd", vertelt de woordvoerder van de Amsterdamse politie Sara Tillart ons. "Alles heeft te maken met een onveilige verkeerssituatie. De man en zijn kind staan op een kleine stoep met achter hen een tweebaansweg met een busbaan. Te gevaarlijk om te staan. Er stonden ook andere mensen in de buurt. Die zijn allemaal verzocht weg te gaan en iets verderop naar de Sint te kijken. Het is inderdaad zo dat als je het terrein wilde betreden, je een ticket en een geldige coronapas moest hebben. Mensen die dat niet hadden, konden elders, vanop afstand ook gerust meekijken. Maar nogmaals, alles had te maken met een onveilige verkeerssituatie."

Andere mensen die verderop ook kijken naar de Sint.

Op de website van de intocht van de Sint staat dat het event aan het Scheepvaartmuseum enkel voor genodigden was. De video hieronder toont dan weer hoe 'toegankelijk' de gehele intocht van Sinterklaas in Amsterdam was.

De Amsterdamse politie ziet zich trouwens verplicht om op sociale media te reageren op de heisa rond de foto, omdat hij helemaal verkeerd geïnterpreteerd wordt.

Conclusie

  • Vader en kind moeten toekijken omdat de intocht van de Sint enkel toegankelijk is voor wie een toegangsticket en geldige coronapas heeft.
  • De scène speelt zich af aan het scheepvaartmuseum in Amsterdam.
  • Vader en zoon staan op stukje stoep aan drukke tweevaksbaan.
  • Politieagent maant het tweetal aan om verderop te kijken omdat verkeerssituatie niet helemaal veilig is.
  • We beoordelen de claim dat een agent vader en zoon wegsturen omdat deze geen coronapas hebben dan ook als niet waar

Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be.

Meest gelezen