AFP or licensors

Colombiaanse zuster terug in vaderland, na ruim 4 jaar ontvoering in Mali

De Colombiaanse zuster Gloria Cecilia Narváez, die vorige maand werd vrijgelaten na ruim vier jaar ontvoering in Mali, is terug in haar vaderland. De non benadrukte bij haar aankomst op de luchthaven in Bogota het lijden van alle andere mensen die nog steeds ontvoerd zijn in Mali en Colombia. 

"Ik sta stil bij het lijden van mensen die ontvoerd zijn, hier (in Colombia), in Mali en in de rest van de wereld”, dat zei zuster Gloria Cecilia Narváez bij aankomst in haar vaderland Colombia. “Ik denk aan alle mensen die nog ontvoerd zijn”, sprak ze nog. De non werd verwelkomd door een dozijn zusters in de aankomsthal van de luchthaven in de Colombiaanse hoofdstad Bogota, ze zongen: "Welkom ons hart”.

Gloria Cecilia Narváez werd in 2017 ontvoerd in het zuiden van Mali, in het dorp Karangasso door een groep jihadisten die banden heeft met Al-Qaida. Narváez was als missionaris aan de grens met Burkina Faso aan de slag. Ze werkte er ruim zes jaar.

Bekijk beelden van de warme ontvangst na meer dan 4 jaar gevangenschap in Mali.

Videospeler inladen...
AFP or licensors

Vrij na "gezamenlijke inspanningen van verschillende inlichtingendiensten"

Begin vorige maand kwam ze na meer dan vier jaar opsluiting vrij. De Malinese interim-president, kolonel Assimi Goita, zei dat hij intensieve onderhandelingen had gevoerd en liet weten dat haar vrijlating een bekroning was van de “gezamenlijke inspanningen van verschillende inlichtingendiensten". Het is niet duidelijk of er losgeld voor de zuster werd betaald. De non mocht bij de president op bezoek, hij prees Narváez voor haar moed.

De 59-jarige non mocht voor ze naar Colombia terugkeerde op bezoek bij paus Franciscus in Rome. Het is niet bekend wat er toen besproken werd. 

"Meer dan 900 ontvoeringen in Mali"

In Mali zijn sinds 2017 meer dan 900 mensen ontvoerd volgens de ngo ACLED (Armed Conflict Location & Event Data Project). Het land wordt momenteel bestuurd door Kolonel Assimi Goita, de leider van de militairen. Hij besliste in mei om de president en premier af te zetten en zichzelf te benoemen tot overgangspresident. Ook Colombia wordt al jaren getroffen door ontvoeringen.  

Meest gelezen