Coronablog - Nachtclubs naar Raad van State tegen nieuwe maatregelen: "Discotheek kan hier niet mee draaien"

Het Overlegcomité heeft een hele reeks verstrengingen aangekondigd. Zo wordt op heel wat plaatsen een mondmasker verplicht vanaf 10 jaar, vaak in combinatie met een coronapas. Tegelijk wordt telewerken opnieuw 4 dagen per week verplicht. De dancings noemen de maatregelen "onwerkbaar", de eventsector spreekt over "een de facto sluiting", maar voor de zorgsector gaat het dan weer niet ver genoeg. Lees alle beslissingen van het Overlegcomité en de reacties in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Dit heeft het Overlegcomité beslist:

"We leggen de focus op voorkomen en beschermen, niet op sluiten", zegt premier Alexander De Croo (Open VLD) op de persconferentie na het Overlegcomité. "Als we een lockdown willen vermijden, zullen we allemaal een stuk verantwoordelijkheid moeten opnemen."

De Croo benadrukt dat er vier basisregels zijn:

 1. Beperk je contacten zoveel mogelijk of spreek buiten af.
 2. Hou afstand
 3. Draag een mondmasker
 4. Een goede ventilatie van binnenruimtes

Dit zijn de aangekondigde maatregelen. Ze gaan in op 20 november en gelden tot 28 januari:

TELEWERK

 • Telewerk wordt 4 dagen per week verplicht tot 12 december, daarna 3 dagen per week
 • Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor bedrijven waar dat niet mogelijk is

MONDMASKERS

Er komt een algemene mondmaskerplicht in publieke binnenruimtes vanaf de leeftijd van 10 jaar. Concreet gaat het om de volgende locaties:

 • Openbaar vervoer
 • Medische en niet-medische contactberoepen
 • Zorginstellingen
 • Horeca
 • Evenementen (zowel indoor als outdoor)
 • Winkels en winkelcentra
 • Publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, de overheid. Ook bij de publiek toegankelijke ruimtes van culturele, feestelijke, sportieve en evenementensector
 • Publieke gebouwen
 • Bibliotheken
 • Fitnesscentra
 • Gebouwen voor erediensten

MONDMASKERS ÉN CORONAPAS

Op sommige plaatsen wordt het mondmasker verplicht in combinatie met een coronapas (covid safe ticket). Het gaat concreet om de volgende locaties:

 • De horeca (als je niet neerzit)
 • Schouwburgen
 • Concertzalen
 • Culturele centra
 • Cinema’s
 • Musea
 • Indoor pretparken
 • Publieke en private evenementen voor 50 personen binnen en 100 personen buiten

SCHOLEN

 • Vanaf 20 november komt mondmasker terug in het secundair onderwijs
 • Mondmaskers blijven in vijfde en zesde leerjaar
 • Bestaande richtlijnen voor ventilatie en CO2-meting worden aangescherpt
 • In elk klaslokaal van elke school moet een CO2-meter komen (geen precieze termijn voor gegeven)

NACHTLEVEN

 • In discotheken blijf de coronapas (covid safe ticket) verplicht maar die moet gecombineerd worden met mondmasker of met een zelftest
 • Danscafés vallen onder de horecaregels: dus het mondmasker mag alleen uit als je zit, eet of drinkt. Als je danst moet het dus op

VACCINATIE

 • Er komt een nieuwe vaccinatiegolf met een boosterprik voor de gehele bevolking
 • Eerst zijn de 65-plussers aan de beurt en dan het zorgpersoneel
 • Daarna krijgt wie een vaccin van Johnson & Johnson of AstraZeneca kreeg voorrang omdat die vaccins op langere termijn minder bescherming bieden
 • De boosterprik wordt gegeven met Moderna of Pfizer

Bekijk hier de persconferentie:

Videospeler inladen...

Lees nog eens alle maatregelen na in dit bericht:

Lees hier een bloemlezing van de reacties:

Itsme tijdelijk niet meer beschikbaar in Google Play Store

De itsme-app is tijdelijk uit de Google Play Store verdwenen. Dat meldt Itsme op Twitter. Wie een smartphone heeft die draait op het Android-besturingssysteem kan dus voorlopig de app niet downloaden. Dat de app nu onbeschikbaar is, is vervelend voor wie bijvoorbeeld een coronapas wil aanvragen. Om je in te loggen heb je in veel gevallen Itsme nodig.

Voor wie de app al op z'n smartphone heeft staan, verandert er niets. De app is ook nog te downloaden voor iPhone-gebruikers.

Winterland Hasselt start vrijdag al met Covid Safe Ticket en mondmasker vanaf 10 jaar

Het evenement Winterland aan het Kolonel Dusartplein in Hasselt start vrijdag al met het Covid Safe Ticket en het mondmasker voor bezoekers vanaf 10 jaar. "We wachten niet tot zaterdag. Conform de nieuwe maatregelen is het mondmasker vanaf 10 jaar verplicht op het terrein, in het Grand Café, de Spiegeltent en tijdens de dansactiviteiten", vertelt organisator Maurice Schoenmaeckers woensdag.

De dertiende editie van Winterland duurt tot en met zondag 9 januari 2022. "De mondmaskerplicht geldt wanneer bezoekers zich op het gesloten terrein verplaatsen. In de horecagelegenheden gebruiken we de nieuwste verluchtingssystemen en meten we voortdurend de CO2. Tussen de tafels en stoelen voorzien we in extra ruimte. Met mondmasker kunnen de dansactiviteiten en optredens plaatsvinden. Om mensen voldoende afstand te gunnen zijn de gangen breder gemaakt. Door het camerasysteem kunnen we goed inschatten hoeveel mensen er op het terrein zijn", gaat Schoenmaeckers verder. 

Als het te druk is, kunnen de organisatoren aan de ingangen tijdig aan de bezoekers meedelen om eventueel nog eerst een wandeling in de binnenstad te maken. Personeelsleden van de organisatie zullen de bezoekers desgevallend ook vriendelijk wijzen op de geldende coronamaatregelen. De nieuwe maatregelen zijn alvast de komende drie weken geldig. Daarnaast rekent de organisatie op het gezond verstand van de mensen.

Verschillende nachtclubs willen naar Raad van State trekken

40 nachtclubs hebben samen een statement ondertekend tegen de nieuwe maatregelen die volgens hen te veel focussen op een kleine sector waarvan niet bewezen is dat ze een broeihaard zijn van infecties. De clubs sluiten niet uit dat ze zich tegen de nieuwe maatregelen zullen verzetten en er geen gevolg zullen aan geven. Bovendien zullen heel wat clubs de maatregelen aankaarten bij de Raad van State, klinkt het.

Wie vanaf zaterdag naar een discotheek of nachtclub wilt, moet naast een Covid Safe Ticket ook een mondmasker dragen of ter plaatse een sneltest laten afnemen. "Deze aanpak is absurd en wars van elke realiteit", aldus een veertigtal Belgische nachtclubs die zich hebben verenigd. "Op deze wijze en met deze beperkingen kan een discotheek eenvoudig niet opereren. Bovendien zullen de bezoekers wegblijven en werpt de overheid een dermate hoge boycot op, dat ze feitelijk ons virtueel sluiten, zonder sluiting op te leggen."

De overheid werpt dermate hoge boycot op, dat ze feitelijk ons virtueel sluiten, zonder sluiting op te leggen

Verder benadrukken de nachtclubs dat de overheid de nightlife sector financieel moet redden, na achttien maanden verplichte sluiting. "En dan ook met ernstige middelen, zoals minimaal 50 procent van omzet, kostenvergoeding en alle andere tools zoals tijdelijke werkloosheid, vrijstelling huur, 6 procent btw op dranken... Zonder dit, doodt de overheid een cruciale sector geheel", besluiten de nachtclubs.

Vlaamse Jeugdraad wil kinderen en jongeren behoeden voor een strenge coronawinter

De Vlaamse Jeugdraad is ontgoocheld na de beslissingen van het Overlegcomité en vrezen voor de rest van de winter. "De cijfers gaan de verkeerde richting uit en zoals vanouds staan kinderen en jongeren terug in de vuurlinie", klinkt het in een persbericht. "Wat vandaag beslist werd, is bijna zeker niet enkel de realiteit van de komende weken, maar de voorbode van wat ons de komende maanden, de hele winter lang, te wachten staat."

Vooral de uitbreiding van de mondmaskerplicht en de verlaging van de leeftijd naar 10 jaar baart de Vlaamse Jeugdraad zorgen. "Hoe dan ook is de gemaakte beslissing een zeer dure prijs die kinderen en jongeren moeten betalen: ze zullen het overgrote merendeel van de dag gemaskerd moeten doorbrengen", klinkt het.

Kinderen en jongeren zullen het overgrote merendeel van de dag gemaskerd moeten doorbrengen

Ze vragen beleidsmakers dan ook "om blijvende aandacht te hebben voor de grote impact van de maatregelen op kinderen en jongeren en de mondmaskerplicht zo snel mogelijk terug in te trekken, wanneer de virologische situatie dit toelaat".

"De afgelopen 19 maanden hebben getoond hoe belangrijk het is voor kinderen en jongeren om hun leeftijdsgenoten te kunnen blijven zien", gaat het voorts. "En zeker het jeugdwerk heeft zich steeds in duizend bochten geworden om dit mogelijk te maken. Laten we daar niet blind voor zijn en er alles aan doen om dit ook deze winter waar te maken."

Marco Borsato stelt optredens in Nederland en België uit

Marco Borsato stelt zijn tour in Nederland en België uit. "Wegens de huidige maatregelen en de aanhoudende onzekerheid over verdere coronamaatregelen wordt de clubtournee ‘Hef Je Glas Met Mij’ verplaatst", meldt de Nederlandse zanger op zijn website.

"Het is ontzettend jammer en ik keek er enorm naar uit, maar er zijn nu helaas zoveel onzekerheden dat we niet anders kunnen", klinkt het. "Op dit moment wordt in overleg met de zalen naar nieuwe data gezocht."

Borsato kwam normaal gezien in november naar de AB in Brussel en in december de Roma in Antwerpen.

Katholiek Onderwijs: "Hopen dat mondmasker weer zo snel mogelijk verdwijnt"

"De vierde golf is zo ernstig dat er solidariteit wordt gevraagd van de hele samenleving en tussen de sectoren", zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. "Uiteraard willen we ook vanuit het onderwijs onze steen bijdragen. We hopen dat maatregelen die het schoolleven beperken, zoals het mondmasker, zo vlug mogelijk weer kunnen verdwijnen."

"We rekenen bovendien op een plan voor een versnelde derde prik voor onderwijspersoneel en leerlingen en een vaccinatieplan voor min-twaalfjarigen", gaat Boeve voort. "We danken iedereen in de samenleving om alle maatregelen strikt op te volgen, zodat we in het belang van onze leerlingen de scholen zo goed mogelijk kunnen openhouden."

Discotheek Carré: "Maatregelen maken het ons wel zeer moeilijk

In het nachtleven moet vanaf zaterdag een Covid Safe Ticket worden gecombineerd met mondmaskers of sneltesten ter plaatse alvorens binnen te gaan. "Dat is weer echt een maatregel op z'n Belgisch", reageert Tim Van Campenhoudt van discotheek Carré in Willebroek. "We stellen het nemen van maatregelen niet in vraag en onze sector wordt niet gesloten, maar het wordt ons wel heel moeilijk gemaakt waardoor verschillende collega's toch zullen sluiten en klanten zullen wegblijven."

Het Covid Safe Ticket krijgt een plus, ofwel van een mondmasker dat mensen moeten dragen als ze zich verplaatsen binnen de discotheek, of van een sneltest die aan de ingang wordt afgenomen. "Een mondmasker is voor ons zeer moeilijk te controleren", zegt Van Campenhoudt. "Wij hebben 1.000 tot 1.200 klanten per avond, het is echt onmogelijk voor ons om er te allen tijde zeker van te zijn dat al die mensen hun mondmasker correct opzetten. Maar wij worden er als uitbaters wel voor gestraft wanneer ze het niet doen..."

Dat is weer echt een maatregel op z'n Belgisch

Ook het invoeren van een sneltest aan de inkom, stelt de discotheek voor veel vragen. "Wie gaat die sneltests uitvoeren? Wie gaat de resultaten controleren? Wat doen we met een groep van tien waarbij er twee positief zijn en de rest dus terug naar huis moet om in quarantaine te gaan? Wie voorziet - en betaalt - die tests? Vallen die extra kosten op de klanten of komt de overheid tussen? Is er voldoende testcapaciteit? Als de regels dit weekend ingaan, gaan wij dan op twee dagen tijd voldoende tests kunnen aankopen om zaterdag aan alle regels te kunnen voldoen?"

Van Campenhoudt houdt zijn hart vast voor wat volgt. "Werken met het CST liep zeer vlot, dat konden we perfect aan, maar dit plus plus verhaal maakt alles wel zeer moeilijk voor ons. Bovendien valt nog af te wachten of klanten bereid gaan zijn om die extra maatregelen te volgen. De voorbije weken hadden we telkens een full house maar voor de komende dagen staat het aantal reservaties flink wat lager. Ik vrees dat veel mensen zullen afhaken. Plezier maken is onze corebusiness, maar met al die bijkomende maatregelen wordt het steeds moeilijker voor onze klanten om een plezierige, zorgeloze avond te beleven."

19.300 nieuwe besmettingen geteld maandag, record voor dit jaar

Op maandag 15 november hebben maar liefst 19.306 Belgen positief getest op corona. Dat heeft federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vanavond bekendgemaakt in "De afspraak" op Canvas. 

Het gaat nog over een voorlopig cijfer, aangezien de officiële cijfers pas morgen gepubliceerd worden door gezondheidsinstituut Sciensano. Het zou van eind oktober vorig jaar zijn geleden dat er nog zo veel nieuwe besmettingen op één dag zijn geteld.

"Er is een explosie van besmettingen", zegt Vandenbroucke. "Vorige week maandag waren er nog 15.000 nieuwe besmettingen, het groeit dus enorm. En er zijn triestige gevolgen. Er zijn maandag ook 45 overlijdens geteld." (Het weekgemiddelde ligt momenteel nog op 26 overlijdens per dag, red.). "Het is moeilijk, maar we moeten de cijfers in de ogen kijken."

Vandenbroucke reageerde ook fel op de Franstalige partijen die het mondmasker vanaf 9 jaar hebben tegengehouden. “In Franstalige België wordt de discussie helaas gedomineerd door mensen die denken dat het beter is dat kinderen voortdurend in quarantaine moeten dan dat ze een mondmasker moeten dragen. Ze miskijken zich op het feit dat een mondmasker dragen vervelend is, maar vergeten dat je anders scholen moet sluiten.”

Videospeler inladen...

Biostatisticus Geert Molenberghs: "Gematigd tevreden, mocht ook meer zijn"

Biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) is gematigd tevreden met de beslissingen die genomen zijn op het Overlegcomité. Dat zegt hij in een eerste reactie aan persagentschap Belga, "maar ik zou het niet erg vinden mocht het wat meer zijn."

Vooral de verplichting om CO2-meters in de scholen te plaatsen vindt Molenberghs een belangrijke maatregel. Ook is hij erg tevreden dat het telewerken verplicht wordt. "Dat zijn twee goede zaken. Het wordt afwachten of de genomen maatregelen ook voldoende zullen zijn om de coronacijfers te doen dalen, de opvolging wordt belangrijk. Dit is alleszins de laatste kans om de kentering in te zetten, terwijl we alle sectoren nog open houden."

Dit is alleszins de laatste kans om de kentering in te zetten, terwijl we alle sectoren nog open houden

De verplichting om mondmaskers te dragen in de klassen, had Molenberghs graag uitgebreid gezien naar het derde en vierde leerjaar. Ook het nachtleven had wat hem betreft nog meer ingeperkt moeten worden. "Dat zijn dingen die we met de GEMS-expertengroep hadden voorgesteld. Die had ik er dus liefst nog bij gezien." 

Deze week werden besmettingscijfers van bijna 20.000 gevallen op één dag genoteerd, geeft Molenberghs nog mee. "Dat is even hoog als toen we vorig jaar aan de piek zaten, maar nu zitten we nog niet aan de piek. We zitten in een zorgelijke situatie."

VUB-professor Huisartsengeneeskunde Dirk Devroey: "Too little, too late"

VUB-professor Huisartsengeneeskunde Dirk Devroey is allesbehalve onder de indruk van de maatregelen die het Overlegcomité genomen heeft om de vierde piek in de coronapandemie tegen te gaan. "De overheden hebben nog maar eens nagelaten om tijdig te anticiperen", zegt de professor.

"Morgen tellen we 20.000 positieve testen, waarmee we op hetzelfde peil zitten als in de tweede piek van de pandemie", zegt professor Devroey. "Er liggen ook al meer dan 500 mensen op de afdelingen intensieve zorgen in de ziekenhuizen. Hadden we deze maatregelen drie weken geleden genomen, dan hadden we het tij misschien kunnen doen keren", zegt hij.

De overheden hebben nog maar eens nagelaten om tijdig te anticiperen

"Nu loopt de situatie uit de hand", gaat Devroey voort. "De stijging in de ziekenhuizen zal nog zeker een drietal weken aanhouden en dat zal opnieuw een hypotheek leggen op de reguliere zorg. Het zijn opnieuw de mensen in de zorgsector die hiervoor opdraaien en een lange winter tegemoet gaan."

De maatregelen die nu genomen zijn, komen niet alleen te laat, ze zijn ook weinig doortastend, aldus nog de professor Huisartsengeneeskunde. "Duitsland heeft met een veel grotere bevolking 50.000 positieve testen en neemt veel ingrijpendere maatregelen. Wij nemen maatregelen die je zelfs niet gaat kunnen handhaven. Wie gaat er controleren of er CO2-meters in elk klaslokaal staan? Gaan politieagenten daarvoor op pad gaan? Wie gaat controleren hoe het er in de discotheken aan toe gaat? Die zelftesten zijn onzin, wie negatief wil zijn, zal negatief zijn."

Professor Devroey is dan ook meer dan ontgoocheld. "Ook al omdat ik vorig jaar rond dezelfde periode hetzelfde heb gezegd, het is too little, too late."

Socioloog Ignace Glorieux: "Moeten dit samen doen. Als deel niet meewerkt, lukt het niet"

Socioloog Ignace Glorieux zegt in een reactie op het Overlegcomité dat het goed is dat mensen perspectief kregen. Hij vraagt zich echter af of er geen strengere maatregelen nodig zijn om de coronacijfers te drukken. "Een korte lockdown kan de cijfers snel doen dalen. De elastiekbeweging van de maatregelen, loslaten, aantrekken, loslaten, begint zijn tol te eisen bij de bevolking."

Volgens Glorieux is er wel positief gecommuniceerd door de premier door duidelijk te stellen dat we sectoren niet tegen elkaar mogen opzetten. "De zorg maar ook horeca, nachtleven en cultuursector zijn de grote slachtoffers, maar net voor hen moeten we maatregelen treffen", zegt Glorieux.

Iedereen zegt 'ik ben het beu', maar we hebben geen optie om te stoppen

"Mensen gaan weer wegblijven, die sectoren gaan het moeilijk krijgen", gaat de socioloog voort, "maar de urgentie is wel hoog, er sterven gemiddeld nog steeds 30 mensen per dag en daar staan we te weinig bij stil. Iedereen zegt 'ik ben het beu', maar we hebben geen optie om te stoppen. Bekijk het alsof je tegen kanker vecht: je kan gewoon niet anders dan de behandeling aan te gaan als je erdoor wil geraken. Belangrijk is wel dat we dit samen doen. Als een deel niet meewerkt, dan lukt het niet."

Vooral voor de jeugd ziet hij dat het moeilijk wordt. "Ik ben al wat ouder maar denk vaak aan mensen van 16 tot 25 jaar die zich volop moeten ontplooien en nu geremd worden in hun contacten, hun ervaringen en hun doen en laten. Die studentenperiode is al kort en ze komt ook nooit meer terug. Het valt af te wachten welk effect dat op die jongeren gaat hebben op langere termijn", besluit hij.

Dit hebben de onderwijspartners beslist

De gemeenschappen zijn zelf vrij om te beslissen of de uitgebreide mondmaskerplicht ook zou gelden binnen in de klaslokalen. De onderwijspartners zijn daarom in spoed bijeengekomen en hebben een aantal knopen doorgehakt:

 • Vanaf 20 november komt mondmasker terug in het secundair onderwijs
 • Mondmaskers blijven in vijfde en zesde leerjaar
 • Bestaande richtlijnen voor ventilatie en CO2-meting worden aangescherpt
 • In elk klaslokaal van elke school moet een CO2-meter komen (geen precieze termijn voor gegeven)

Horeca Vlaanderen: "Zelftest aan ingang discotheken is de facto economische sluiting"

Als discotheken en nachtclubs die geen mondmasker willen verplichten aan de ingang een zelftest moeten afnemen, is dat eigenlijk een economische sluiting. Dat zegt Matthias De Caluwé van Horeca Vlaanderen op VTM. "Ik ben van nature een optimist, maar vanavond ben ik bijzonder pessimistisch gestemd."

Het is misschien lang geleden dat de leden van het Overlegcomité nog naar een discotheek zijn geweest

Dat discotheken en nachtclubs die geen mondmaskers willen een zelftest moeten afnemen bij bezoekers, vindt de Caluwé absurd. "Het is misschien lang geleden dat de leden van het Overlegcomité nog naar een discotheek zijn geweest, maar dit is de facto een economische sluiting. Ik nodig hen uit om aan de grote clubs tussen 400 en 500 mensen buiten in de kou te komen staan om 15 minuten te wachten."

Op grote evenementen vanaf 50 personen, zoals trouwfeesten, wordt het CST én het mondmasker verplicht. "Net als de cafés zijn er voor de feestzalen enorme beperkingen met alle gevolgen, zoals annuleringen, vandien. Overleg met de bevoegde regeringen dringt zich op."

Psycholoog: "Grote bezorgdheid voor bepaalde sectoren"

Psychologe Elke Van Hoof (VUB) heeft een dubbel gevoel over de maatregelen die in het Overlegcomité werden genomen. "Langs de ene kant is het werkbaar - het had nog erger gekund - maar we moeten wel met twee woorden spreken", zegt ze aan persagentschap Belga. "Ik heb grote bezorgdheid over bepaalde sectoren, zoals de horeca en het nachtleven, waar de chronische financiële druk als een sluipend gif op de betrokken personen inwerkt."

"We moeten leren leven met het virus en ik ben blij dat de premier het in zijn communicatie had over COVID-21 en niet COVID-19", gaat ze verder. "We hebben te maken met een andere situatie dan die van anderhalf jaar geleden. Het is belangrijk dat we blijven focussen op dingen die we zelf kunnen controleren. We hadden allemaal gehoopt om deze situatie van nieuwe beperkende maatregelen te kunnen vermijden, maar worden nu weer geconfronteerd met frustraties, angst en onzekerheid."

Richt je op wat dichtbij is, focus op wat wel nog kan en op de weg die we al hebben afgelegd

Volgens Van Hoof zijn we over het algemeen een volgzame kudde, maar mag niet worden onderschat dat mensen het onder de oppervlakte zwaar zullen krijgen. "Er is een stijgende onrust omdat we al een tijdje in opbouwende chaos zitten", zegt ze. "Daar gaan negatieve gevoelens mee gepaard. Mijn advies is simpel: richt je op wat dichtbij is, focus op wat wel nog kan en op de weg die we al hebben afgelegd en zet in op positieve momenten en positieve emoties."

Het grootste probleem waar mensen mee worden geconfronteerd is het gebrek aan voorspelbaarheid. Daarom vindt Van Hoof het goed dat er duidelijk gecommuniceerd is over het telewerk. "Ik hoop dat bedrijven dit als een herkansing zien en volop het debat aangaan om hier een duurzaam beleid uit op te bouwen", zegt ze. "Een hybride vorm van telewerk en werken op de werkplek verhoogt de productiviteit."

Crevits: "Cijfers laten geen totale vrijheid toe, het is heel simpel"

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) snapt de ontgoocheling van het bedrijfsleven over het verplichte telewerken. "Maar de cijfers laten geen totale vrijheid toe", zegt ze in "Terzake". "Het is heel simpel. We hebben het beslist, omdat de cijfers niet toelaten dat we het niet doen."

Videospeler inladen...

West-Vlaanderen voorlopig niet geneigd extra maatregelen te nemen

De gouverneur van West-Vlaanderen is voorlopig niet geneigd extra maatregelen te nemen. Dat zegt gouverneur Carl Decaluwé na afloop van het Overlegcomité. Hij vindt de genomen maatregelen op het eerste gezicht voldoende en ziet vooral een uitdaging in de handhaving ervan.

Deze week overwoog de gouverneur strengere maatregelen te nemen voor West-Vlaanderen indien de maatregelen van het Overlegcomité niet verregaand genoeg zouden zijn. Ondertussen stapt Decaluwé daar grotendeels van af. "Op basis van de informatie die we nu hebben, ben ik niet geneigd extra in te grijpen. De maatregelen zitten goed in elkaar."

Wel ziet de gouverneur een uitdaging in de handhaving van de maatregelen. "Daar zullen we op het crisisoverleg met de burgemeester nog eens grondig over moeten praten. De maatregelen zijn er, maar het wordt een hele klus om die te doen naleven. Ik roep alvast elke West-Vlaming op om de maatregelen strikt op te volgen."

Verplicht vaccin voor iedereen voorlopig nog niet aan de orde

Het Overlegcomité legt vanaf zaterdag een resem nieuwe regels op in de hoop het coronavirus opnieuw de kop in te drukken. Een brede vaccinatieplicht zit daar niet bij, al is het coronacommissariaat wel gevraagd om verschillende pistes om de vaccinatiegraad op te trekken, te onderzoeken.

PS-voorzitter Paul Magnette en Vooruit-vicepremier Frank Vandenbroucke pleitten er de afgelopen dagen al voor: een algemene vaccinatieplicht, en niet enkel voor het zorgpersoneel. Premier Alexander De Croo gelooft daar echter niet in, maakte hij woensdagavond nog eens duidelijk op de persconferentie na afloop van het Overlegcomité. "Dat klinkt gemakkelijk, maar ik denk dat het in de praktijk bijzonder moeilijk is."

En dus komt de algemene verplichting er voorlopig niet. Wel is beslist om het coronacommissariaat in te schakelen om te bekijken welke maatregelen ervoor kunnen zorgen dat de vaccinatiegraad nog verder omhooggaat. "Een juridische en ethische analyse van de verschillende bestaande pistes", aldus De Croo. Het gaat dan niet alleen over een mogelijke verplichting, maar ook over een strengere coronapas of zelfs een sensibiliseringscampagne, vulde Vandenbroucke aan. 

De vaccinatieplicht voor het zorgpersoneel komt er wel, bevestigde de minister van Volksgezondheid. Zorgverstrekkers die zich tegen 1 april niet hebben laten vaccineren, worden ontslagen, werd maandag al beslist op het federale kernkabinet. Dat PS-voorzitter Paul Magnette dat even later in twijfel trok, deert Vandenbroucke niet. "Daar was maandag een akkoord over, en ik heb nog geen enkele vicepremier gehoord die dat intrekt", klonk het fijntjes.

Voorzitter Vlaamse Jeugdraad: "Kinderen en jongeren weer disproportioneel getroffen"

Amir Bachrouri de voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad reageert op Twitter ontgoocheld op de beslissingen van het Overlegcomité. "COVID herhaalt zich op eenzelfde manier: weer lijken kinderen en jongeren disproportioneel getroffen te worden door de nieuwe coronamaatregelen", schrijft hij. "Maskers, kafkaiaanse regels in dancings… het went maar niet."

Bachrouri hoopt van ganser harte dat de beleidsmakers mee deze beslissingen aan alle kinderen en jongeren willen vertellen. "Ook zij met een functiebeperking. Ook zij met taal- en leerachterstand. Ook zij die wekelijks nood hebben aan ontspanning op een feest. En daarom: blijven inzetten op ventilatie, op fysiek onderwijs en mogelijkheid tot contacten!"

Evenementensector spreekt van "zwarte woensdag" na nieuwe maatregelen

De evenementensector spreekt na afloop van het Overlegcomité van een "zwarte woensdag". "Door de mondmaskerplicht bij het Covid Safe Ticket (CST) is onze sector de facto gesloten", zegt Bruno Schauwbroeck, de woordvoerder van de Event Confederation.

"Deze beslissing is een mokerslag voor onze sector", zegt Schauwbroeck. "Opdrachtgevers zien dit niet zitten en bezoekers waarschijnlijk nog minder, onze sector wordt gemuilkorfd met een mondmasker. De sociale beleving is daarmee helemaal weg."

Deze beslissing is een mokerslag voor onze sector

Een mondmasker vermijden door sneltesten te doen, is volgens de sector niet haalbaar. "Sneltesten ter plekke als alternatief voor het mondmasker is mooi op papier. In realiteit is dat volgens EC een zware belasting operationeel en financieel en vaak een onmogelijke opdracht, zeker voor grote aantallen."

De sector pleit dan ook voor het heractiveren van de steunmaatregelen. "De sector kon tot nog toe amper twee maand werken sinds maart 2020, en dan nog met het rigoureus toepassen van het CST. Zonder financiële steun komen wij winter 2022 niet door." 

Meest gelezen