Ding Ding! Crazy Frog, bekend van catchy ringtone, komt terug met nieuwe muziek 

Crazy Frog, de animatiekikker die populair werd door een virale ringtone, komt binnenkort terug met nieuwe muziek. De originele single, gebaseerd op de Crazy Frog-ringtone, stond in 2005 wereldwijd bovenaan de hitlijsten. De blauwe amfibie, ook bekend van het rijden op een denkbeeldige motor terwijl hij een vroem-geluid imiteert, zal nu op 10 december terug te zien zijn op YouTube. Het nieuwe liedje zal een samenvoeging zijn van klassieke hits geïnspireerd door trends op TikTok, een sociaal medium waarmee korte muziekvideo's gemaakt en gedeeld kunnen worden. 

"De beslissing om nieuwe muziek uit te brengen, komt door de toenemende interesse op YouTube", zegt Wolfgang Boss, president van A&R voor Sony Music. Hij produceerde alle muziek van Crazy Frog en heeft er ook de eigendomsrechten op via zijn platenlabel, Mach 1.

In een tijdperk waarin de "ringtone helemaal dood is", hoopt Boss dat de nieuwe track en video uiteindelijk een nieuwe generatie fans zullen vinden op TikTok. Hij kiest voor dat sociale mediaplatform omdat daar nu veel van de huidige virale muziekcontent wordt gemaakt. "Toen we Crazy Frog begonnen, was er geen TikTok, het bestond niet", zegt Boss. "Maar op dit moment is TikTok superbelangrijk. Het is eigenlijk het grootste platform voor mensen om nieuwe muziek te delen." De comeback zal in samenwerking zijn met DJ-producer Reinhard "Voodoo" Raith. 

Vier weken lang op eerste plaats

De originele single, gebaseerd op de Crazy Frog-ringtone, stond in 2005 wereldwijd bovenaan de hitlijsten. In het Verenigd Koninkrijk bezette de plaat vier weken lang de eerste plaats, waarmee hij zelfs Coldplay versloeg als nummer één. De bijhorende Axel F-video, die voor het eerst werd geüpload in 2009, is nu 3,1 miljard keer bekeken en staat op de 19e plaats van populairste video's in de geschiedenis van YouTube:

De originele Axel F-video veroorzaakte controverse doordat je de genitaliën van de kikker kon zien. Dat leidde tot een eerste verbod in de VS en klachten van ouders bij het productiehuis in het Verenigd Koninkrijk. Uiteindelijk moest de tekening van de animatiefiguur aangepast worden.

Deze keer zal je in de nieuwe video de Crazy Frog kunnen zien zoals hij oorspronkelijk bedoeld was - met een penis

"Deze keer zal je in de nieuwe video de Crazy Frog kunnen zien zoals hij oorspronkelijk bedoeld was - met een penis", zegt Boss. "Maar we zullen opnieuw een tweede, gecensureerde versie moeten maken, omdat de Amerikaanse media de originele versie niet zullen tonen."

Geboorte van Crazy Frog

Het geluid dat de stem van Crazy Frog zou worden, werd in 1997 per ongeluk gecreëerd door Daniel Malmedahl. Toen hij als 17-jarige met vrienden aan het rotzooien was, nam hij op hoe hij het geluid van hun bromfietsmotoren probeerde na te bootsen.  

Zijn vrienden zetten de opname uiteindelijk online en het begon te leven op het internet. In 2003 tekende de Zweedse grafisch ontwerper Erik Wernquist de nu bekende geanimeerde kikker, zodat er beeld was om bij de opname te voegen. Hij noemde de amfibie eerst "Annoying Thing" en maakte het beschikbaar om te downloaden op zijn website. Enkele maanden later was "Crazy Frog" geboren op het internet. 

Meest gelezen